10 medicamente care pot declanșa psoriazisul. ATENȚIE, nu le mai lua fără indicația medicului!

Mai multe medicamente obișnuite pot declanșa apariția psoriazisului, deci este important să știi care dintre acestea te expun riscului.

Psoriazisul este o boală autoimună a pielii, caracterizată prin apariția spontană a simptomelor (erupții), urmată de perioade de remisie. Provoacă mâncărimi sau dureri.

Pe lângă medicamente, multe lucruri diferite pot declanșa psoriazisul, inclusiv stresul, infecțiile și unele leziuni ale pielii. Deși nu sunt dovedite științific, unii oameni spun că vremea, alergiile și dieta pot fi, de asemenea, un factor declanșator.

Anumite medicamente pot crește riscul de a dezvolta această boală autoimună, pentru prima dată. La persoanele care o au deja, pot crește durata sau severitatea simptomelor existente.

Motivele efectelor medicamentelor asupra psoriazisului sunt neclare. Se crede că unele medicamente „pornesc” răspunsul autoimun, în timp ce altele par să declanșeze răspunsul Koebner (un fenomen în care o alergie la medicamente poate induce psoriazis la locul erupției cutanate).

1. Beta-blocante

De obicei prescrise pentru hipertensiune arterială, beta-blocantele se numără printre medicamentele cel mai frecvent legate de psoriazis. Conform unei revizuiri a studiilor din 2010, în Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, beta-blocantele au fost considerate un factor major în declanșarea psoriazisului sever la persoanele internate pentru boală. Medicamentele pot provoca, de asemenea, noi focare la persoanele nediagnosticate anterior cu psoriazis.

Dintre beta-blocantele recunoscute ca declanșatoare ale psoriazisului, Inderal (propranolol) este cel mai frecvent vinovat. 

2. Litiu

Folosit pentru tratarea bolilor psihice, cum ar fi tulburarea bipolară, litiul poate declanșa psoriazis la aproximativ 50% dintre persoane.

Dacă o erupție psoriazică este declanșată de litiu, un glucid cunoscut sub numele de inozitol poate reduce semnificativ riscul apariției unor viitoare erupții, spune un studiu din 2017. Inozitolul este disponibil sub formă de supliment, dar trebuie utilizat numai sub îndrumarea unui medic.

Studiile mai vechi au sugerat, de asemenea, că aportul zilnic de acizi grași omega-3, care se găsesc în pește gras, nuci și suplimente nutritive, poate reduce, de asemenea, riscul apariției unor erupții induse de litiu.

3. Antimalarice

Utilizate pentru tratarea malariei, precum și a artritei reumatoide și a lupusului, se știe că medicamentele antimalarice induc și agravează psoriazisul. Dintre antimalaricele implicate în mod obișnuit, Plaquenil (hidroxiclorochina) și clorochina prezintă cel mai mare risc. Cele mai multe erupții se dezvoltă în câteva săptămâni de la începerea tratamentului.

4. Interferoni

Interferonii sunt o clasă de medicamente utilizate adesea pentru tratarea hepatitei C și a altor boli. Atât interferonul alfa, cât și interferonul beta sunt asociate cu psoriazisul.

Interferonul-alfa, utilizat pentru tratamentul hepatitei virale, leucemiei, rinichilor, cancerului și melanomului, este legat de artrita psoriazică. Interferonul-beta, utilizat pentru scleroza multiplă, poate induce un nou focar de psoriazis sau poate agrava simptomele existente.

5. Terbinafine

Terbinafina este un antifungic sintetic utilizat pentru tratarea mâncărimii și a altor infecții fungice comune ale pielii. 

6. Inhibitori ACE

Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) precum Lotensin (benazepril) și Vasotec (enalapril) sunt utilizați pentru controlul hipertensiunii. Asocierea lor cu psoriazisul este mai puțin sigură, deși persoanele cu vârsta peste 50 de ani par să prezinte cel mai mare risc.

7. Blocante TNF

Antagoniștii alfa ai factorului de necroză tumorală (TNF), cunoscuți și sub numele de blocanți ai TNF, sunt un tip de medicament biologic utilizat pentru tratarea bolii Crohn și a artritei reumatoide. Acestea acționează prin suprimarea producției de TNF, un tip de compus inflamator strâns legat de bolile autoimune. Acestea includ medicamente precum:

Humira (adalimumab), Enbrel (etanercept) și Remicade (infliximab). 

Declanșarea psoriazisului de către aceste medicamente este considerată paradoxală, deoarece psoriazisul este, de asemenea, o boală autoimună. Cu toate acestea, medicamentele vor agrava simptomele în primele luni de tratament.

8. Benzodiazepine precum Xanax (alprazolam), Valium (diazepam) și Ativan (lorazepam)

9. Antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), în special Aleve (naproxen) și Tivorbex (indometacin)

10. Antibioticele cu tetraciclină, cum ar fi doxiciclina și minociclina

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel