12 semne și simptome pe care să nu le ignori niciodată: viața îți poate fi în pericol

UPU
Uneori poate fi greu de spus dacă anumite simptome sunt severe sau înseamnă cu adevărat o urgență medicală. Însă în cazul următoarele semne și simptome  mai bine chemi ambulanța decât să greșești: 

Este întotdeauna mai bine să greșești din cauza prudenței, atunci când vine vorba de sănătatea și viața ta, decât să ți-o pui în pericol. Iată 12 semne și simptome care nu trebuie ignorate niciodată:

1) Durerile puternice în piept

Dacă aveți dureri puternice în piept sau simțiți o presiune supărătoare care durează mai mult de câteva minute ori apare și revine, chemați ambulanță. Nu ar trebui să încercați să conduceți mașina sau cu aceste simptome pentru că poate fi vorba de un infarct. Atenție, însă, aceste dureri pot fi provocate și de indigestie dacă ai mâncat prea mult sau prea gras înainte.

2) Respirație îngreunată

Dacă apare brusc, fără să fi făcut efort, și vă împiedică să îndepliniți activitățile de zi cu zi, cereți cuiva să vă ducă la urgență sau sunați la 112 dacă este afectarea este severă sau dacă aveți, de asemenea, greață sau dureri în piept. Ați putea suferi un infarct sau o embolie pulmonară (un cheag de sânge în plămân).

3) Probleme de vedere

Sunați la 112 dacă aveți dintr-o dată vedere încețoșată, vedere dublă sau pierderea bruscă a vederii. Acesta poate fi un semn de accident vascular cerebral sau o altă boală gravă. De asemenea, ar trebui să sunați la ambulanță dacă aveți probleme în a vedea și aveți dureri de cap, greață sau vărsături, amorțeală, slăbiciune, amețeli, confuzie sau probleme de vorbire. Dacă aveți dureri sau iritații severe la ochi, trebuie să primiți îngrijiri de urgență cât mai curând posibil.

4) Vărsături

Trebuie să mergeți la Urgență sau să chemați ambulanța dacă vedeți sânge în vărsături sau aveți alte simptome, cum ar fi dureri de cap severe sau dureri abdominale, confuzie sau respirație rapidă sau ritm cardiac accelerat. Un copil mai mic de 6 ani trebuie văzut imediat dacă vărsăturile durează mai mult de câteva ore sau are semne de deshidratare. Copiii peste 6 ani și adulții ar trebui să consulte un medic dacă vărsăturile durează mai mult de o zi sau au febră mare (peste 38,5 grade Celsius pentru adulți și 38,8 pentru copii).

5) Lovitură la cap

O lovitură pe cap poate fi serioasă și trebuie să primiți îngrijiri medicale imediate dacă vă pierdeți conștiența, aveți o criză sau aveți o durere de cap care nu dispăre, vărsături persistente sau greață, vorbire îngreunată sau vă simțiți confuz, slab, amorțit, ori mai puțin coordonat.

6) Tăieturi adânci

Dacă v-ați tăiat și puteți vedea țesutul gras galben de sub primul strat de piele, trebuie să ajungeți în camera de urgență. Rana avea nevoie de îngrijiri medicale dacă nu se va închide sau dacă este pe fața, gât, organele genitale sau pe o articulație. De asemenea, ar trebui să mergeți la Urgență dacă ați fost mușcat de o persoană sau un animal, tăiat cu un obiect murdar sau ruginit ori dacă sângerați mult sau aveți un obiect străin blocat în tăietură.

7) Durerea de stomac

Dacă durează mai mult de 30 de minute - mai ales dacă este bruscă și intensă - trebuie să solicitați asistență medicală de urgență. Durerea care nu se îmbunătățește de a sine sau apare odată cu vărsăturile poate fi ceva grav precum un apendice inflamat, care poate fi necesar să fie scos foarte repede înainte de a produce complicații.

8) Dureri testiculare sau umflături

Acestea pot fi cauzate de o vătămare sau o infecție, dar pot fi și un semn al unor probleme grave la nivelul abdomenului. Mergeți la Urgență dacă durerea este severă sau apare rapid sau dacă aveți greață, vărsături, febră sau simțiți o forfotă în scrot. Același lucru este valabil și dacă la o oră după accidentare încă simțiți durerea sau scrotul este roșu ori umflat.

9) Confuzie sau vorbire îngreunată

Acestea sunt două dintre cele mai frecvente simptome de accident vascular cerebral. Nu aveți nicio șansă dacă nu sunați imediat la 112. Tratamentul și recuperarea dvs. depind foarte mult de cât de repede primiți îngrijiri medicale de specialitate. Alte simptome de accident vascular cerebral pot include probleme bruște de mers sau de echilibru, dureri de cap intense, cădere pe o parte a feței și amorțeală sau slăbiciune pe o parte a corpului.

10) Convulsii

Dacă nu ați avut niciodată una înainte, sunteți însărcinată sau aveți diabet, o criză de acest gen înseamnă că aveți urgentă nevoie de îngrijiri medicale. Dacă știți că aveți o afecțiune care cauzează convulsii, urmați recomandările medicului dumneavoastră. Dar sunați-vă medicul dacă începeți să aveți mai multe convulsii sau aveți alte simptome împreună cu acestea.

11) Sângerare vaginală în timpul sarcinii

Nu este întotdeauna un semn de ceva grav, în special câteva pete sau sângerare ușoară în primul trimestru, dar ar trebui să vă notați simptomele și să mergeți la medic. E o urgență dacă aveți sângerări puternice sau aveți, de asemenea, crampe, amețeli ori dureri în burtă sau pelvis.

12) Arsuri

De obicei, puteți trata o arsură minoră de primul grad - roșeață, umflare și durere în primul strat de piele - acasă. Adică atunci când vă sare pe mână un strop de ulei încins sau de apă fierbinte. Dar trebuie să ajungeți în camera de urgență dacă arsura este pe o mare parte a mâinilor sau pe picioare, față, fese, zona inghinală sau la una dintre articulațiile mari, cum ar fi genunchii sau coatele. De asemenea, trebuie să primiți asistență medicală de urgență dacă aveți blistere, piele arsă (arsură de gradul doi) sau dacă arsura este mai mare de 7 centimetri sau pielea s-a carbonizat sau este albă (arsură de gradul al treilea).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel