31 de medici, paramedici și asistente din Republica Moldova, primiți la spitalul modular de la Lețcani. Vor trata români cu COVID-19

Zecile de cadre medicale din Republica Moldova care muncesc deja la Spitalul modular din Lețcani. Foto: DSU
Zecile de cadre medicale din Republica Moldova care muncesc deja la Spitalul modular din Lețcani. Foto: DSU
Echipa din Republica Moldova a venit și cu ambulanțe din sistemul lor SMURD. Foto: DSU
Echipa din Republica Moldova a venit și cu ambulanțe din sistemul lor SMURD. Foto: DSU
  • Zecile de cadre medicale din Republica Moldova care muncesc deja la Spitalul modular din Lețcani. Foto: DSU
  • Echipa din Republica Moldova a venit și cu ambulanțe din sistemul lor SMURD. Foto: DSU
S-a întors roata: după ce în 2020 echipe de medici și asistente din România au ajutat personalul medical de la Chișinău, de astăzi o echipă medicală din Republica Moldova, formată din 22 de medici și asistente, 8 paramedici și un medic SMURD, va lupta cu pandemia COVID-19 la Spitalul modular de la Lețcani. 

Astăzi, pe platoul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași a avut loc primirea oficială a echipei medicale din Republica Moldova formată din 22 medici și asistenți din cadrul Ministerului Sănătății dar și 8 paramedici și 1 medic SMURD din cadrul IGSU Republica Moldova, responsabil în coordonarea întregii activități de sprijin. Totodată, un ofițer din cadrul IGSU Republica Moldova va sprijini această misiune, din punct de vedere logistic, a anunțat departamentul român pentru Situații de Urgență. 

„Echipa medicală, formată din personal specializat îi va sprijini pe omologii lor români în vederea acordării asistenței medicale de specialitate pacienților pozitivi SARS-CoV-2, internați la Secția Modulară din Lețcani.

Relațiile bilaterale strâns legate între România și Republica Moldova continuă să urmărească de o manieră prioritară acordarea de sprijin comun, la nevoie, în spiritul relației speciale bazată pe comunitatea de limbă, istorie și cultură.

Această misiune de sprijin  se desfășoară sub egida Uniunii Europene prin instrumentul de finantare ESI (Emergency Support Instrument)”, a anunțat DSU într-un comunicat. 

România a acceptat ajutorul Republicii Moldova și a urgentat emiterea documentelor necesare pentru ca aceștia să-și poată practica meseria pe teritoriul țării noastre. 

”HOTĂRÂREA nr. 89:

Art.1 - (1) Se acceptă oferta de asistență internațională prin care Republica Moldova pune la dispoziție o echipă medicală compusă din medici, asistenți medicali și echipaje SMURD pentru a sprijini unitățile spitalicești din România în vederea acordării asistenței medicale pacienților cu COVID-19.

(2) Repartizarea echipajelor medicale și a personalului medical, precum și stabilirea locațiilor în care desfășoară activitatea, se realizează prin Ordin al  Comandatului Acțiunii, Secretar de Stat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență.

Art.2 - Se abilitează Ministerul Sănătății, Colegiul Medicilor din România și Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, să emită în regim de urgență documentele necesare pentru exercitarea temporară a profesiei de asistent medical și medic pe teritoriul României pentru membrii echipei din Republica Moldova.

Art.3 - Prezenta hotărâre se comunică Ministerului Sănătății și Departamentului pentru Situații de Urgență pentru punere în aplicare și spre informare tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență”.

Reamintim că în 2020, 42 de cadre medicale din România, cu specializări în Anestezie și Terapie Intensivă, Pneumologie, Medicină de Urgență și Medicină Internă au tratat, alături de omologii lor moldoveni, pacienți COVID-19 din spitalele din Bălți, Chișinău și Cahul. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel