5 lucruri pe care bărbații ar trebui să le știe despre ce presupune un examen de prostată

Bărbat
Cancerul de prostată este a doua cauză de deces la bărbați, cel puțin în SUA. Specialiștii recomandă un examen de prostată pentru bărbații trecuți de 50 de ani. Iată o listă cu 5 răspunsuri la întrebări legate de acest examen medical.

Potrivit Societății Americane a Cancerului, se estimează că unul din nouă bărbați va fi diagnosticat cu cancer de prostată. Dar un examen de prostată, poate ajuta la diagnosticarea bolii înainte de a deveni fatală.

Matthew Sand, urolog la Piemont, răspunde la cinci întrebări pe care bărbații le pun în mod obișnuit despre examenele de prostată.

Ce este un examen de prostată?

„Un examen de prostată este un examen tactil la nivelul rectului pentru a simți prostata prin peretele rectal”, spune dr. Sand. „Estimăm dimensiunea prostatei și apoi pipăim să simțim eventali noduli în jur. Nodușii pot crea îngrijorări”.

Examenele de prostată pot fi efectuate împreună cu un test de sânge al antigenului prostatic specific (PSA), care măsoară cantitatea de PSA făcută de glanda prostatică. Cu cât nivelul PSA este mai ridicat, cu atât este mai mare probabilitatea ca o problemă cu glanda prostatică să fie mai mare.

„Puteți avea cancer de prostată care nu produce un PSA ridicat”, spune dr. Sand. „Dar când efectuăm examenul rectal, putem detecta dacă există un nodul în prostată. Deci, este foarte important să faceți testul de sânge PSA în combinație cu examenul rectal".

Cine ar trebui să se prezinte pentru un examen de prostată?

Bărbații cu vârsta peste 50 de ani ar trebui să aibă anual un examen de prostată, spune dr. Sand. Dacă aveți antecedente familiale ale bolii, examenul poate fi efectuat încă de la vârsta de 40 de ani.

Ce se întâmplă în timpul examenului de prostată?

„Examenul este destul de simplu”, spune dr. Sand. „Pacienții se apleacă deasupra mesei de examen, poziționându-și coatele pe masă. Purtând o mănușă unsă, medicul introduce degetul arătător în rect. Apoi palpăm prostata de la o parte la alta de câteva ori, luând în considerare nodulii, umflăturile sau un eventual punct dur. Apoi estimăm dimensiunea glandei prostatei. ”

Este dureros examenul de prostată?

„Întreaga procedură durează probabil trei până la cinci secunde”, spune dr. Sand. „Un mic disconfort pe termen scurt vă poate salva multă durere și suferință pe termen lung.”

De ce este important să faceți un screening al prostatei?

Bărbații nu sunt mari cautători de asistență medicală, spune dr. Sand.

„De obicei, merg la medic pentru probleme legate de stilul de viață, cum ar fi disfuncția erectilă sau problemele urinare, dar deseori întârzie testele de screening”, spune el.

Cancerul de prostată este asimptomatic, ceea ce înseamnă că bărbații nu prezintă de obicei semne sau simptome ale bolii până când nu se află într-un stadiu mai avansat.

„Un screening este singura modalitate de a descoperi cancerul de prostată în stadiile incipiente”, spune dr. Sand. „Dacă este prins devreme, este foarte tratabil, iar rata de supraviețuire este excelentă. Dacă nu îl examinați și nu aveți grijă de el, rezultatele sunt mult mai rele”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel