5 lucruri pe care să nu le mai faci niciodată după vârsta de 50 de ani

Vârstă       Foto: Pixabay
Unele obiceiuri ar trebui evitate după o vârstă, pentru a ne asigura o viață mai lungă.

Este deja arhicunoscut că pentru a rămâne sănătos după 50 de ani trebuie să mănânci alimente mai puțin procesate, să faci mai multă mișcare etc. Sunt recomandări devenite deja clasice.

Dar realitatea este că menținerea unei sănătăți optime la vârsta mijlocie și dincolo este puțin mai complicată - experții spun că ar trebui să evitați unele obiceiuri proaste comune (dar adesea trecute cu vederea).

Iată cinci lucruri pe care nu trebuie să le faceți niciodată după vârsta de 50 de ani.

1 Omiteți analizele de rutină

A cincia decadă a vieții este deceniul în care o serie de teste de screening pentru cancer devin cruciale. Cel mai bun mod de a preveni bolile care scurtează viața este de a le detecta devreme. Un exemplu major: dacă trebuie să faceți o colonoscopie și continuați să o evitați, este timpul să vă programați. Înunele țări se recomandă acum ca screeningul pentru cancerul de colon să înceapă la vârsta de 45 de ani pentru persoanele cu risc mediu. Discutați cu medicul dumneavoastră despre depistarea cancerului de sân și de prostată - împreună cu testarea tensiunii arteriale și a zahărului din sânge.

2 Nu aveți un somn de calitate

Un somn bun este esențial pentru o sănătate bună și o viață mai lungă. Somnul de slabă calitate a fost legat de creșterea în greutate, diabet, cancer, boli cardiovasculare, depresie, chiar și demență. Asta pentru că organismul se repară în timpul somnului, eliminând toxinele din corp, reparând leziunile celulare și calibrând metabolismul. Experții, inclusiv Fundația Națională a Somnului (SUA), recomandă să dormiți șapte, până la nouă ore pe noapte. Dacă întâmpinați probleme să adormiți sau să dormiți bine, discutați cu medicul dumneavoastră. S-ar putea să vă sfătuiască să reduceți cofeina, să faceți mai mult exercițiu sau să abordați anxietatea sau depresia.

3 Săriți peste mișcarea fizică

Antrenamentul de forță (sau antrenamentul de rezistență) este excelent pentru a menține metabolismul și pentru a pierde în greutate, dacă este nevoie. După vârsta de 50 de ani, devine o cheie pentru sănătatea oaselor. Până la vârsta de 40 de ani, densitatea noastră osoasă scade cu aproximativ 1% anual. Când ne antrenăm cu greutatea, mușchii trag de os, ceea ce crește densitatea osoasă. Studiile arată că chiar și greutatea ușoară cu repetări mai mari poate crește densitatea osoasă. Țonta este de a ajunge ladouă antrenamente de forță pe săptămână.

4 Evitați medicul dentist

Boala parodontală - care afectează oasele și gingiile din jurul dinților - este o afecțiune care crește după 50 de ani. Dacă nu este tratată, poate duce la pierderea dinților. Mai mult, studiile au legat boala parodontală de alte probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, accidentul vascular cerebral și diabetul. Consultați-vă medicul dentist în mod regulat și asigurați-vă că vă verifică gingiile și revizuiți-vă radiografiile pentru semne de pierdere osoasă.

5 Ignorați sănătatea mintală

Probleme de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea și depresia, pot apărea odată cu vârsta, chiar și la persoanele care nu au experimentat-o ​​niciodată în anii tinereții. Semnele pot fi subtile - dacă vă confruntați cu iritabilitate crescută, oboseală sau tulburări de somn, discutați cu medicul dumneavoastră.

Și asigurați-vă că vă faceți timp să râdeți. Serios! Are beneficii demonstrabile pentru sănătate. „Râsul îmbunătățește aportul de aer bogat în oxigen, stimulează inima, plămânii și mușchii și mărește endorfinele care sunt eliberate de creierul tău”, spune Clinica Mayo. „Râsul poate stimula circulația și poate ajuta la relaxarea musculară, ambele putând contribui la reducerea unora dintre simptomele fizice ale stresului”. De asemenea, s-a demonstrat că râsul întărește sistemul imunitar, ameliorează durerea și îmbunătățește starea de spirit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel