5 mituri despre digestie, distruse de nutriționiști

Dacă întâmpinați o problemă de digestie, reacția imediată poate fi revizuirea dietei. Dar, înainte de asta, iată 5 mituri despre alimente și digestie.

Există câteva reguli de aur cu care majoritatea dieteticienilor sunt de acord când vine vorba de furnizarea de nutrienți buni pentru intestinul, pentru a ajuta procesul de digestie: beți multă apă, reduceți alimentele grase, creșteți aportul de fibre și limitați sau evitați anumite tipuri de băuturi - în special băuturile carbogazoase și cofeinizate.

Cu toate acestea, respectarea acestor reguli nu este atât de simplă pe cât pare.

Iată cinci mituri obișnuite despre alimentele care ajută la digestie și opinia experților nutriționiști pentru a vă ajuta:

Glutenul este rău pentru intestin

Pentru persoanele cu boală celiacă sau sensibilitate la gluten non-celiacă, alimentele pe bază de grâu le pot provoca o suferință digestivă. Cu toate acestea, pentru majoritatea oamenilor, glutenul nu garantează reputația proastă pe care a câștigat-o în ultimii ani.

„Oamenii care elimină glutenul din dietă atunci când nu au o intoleranță diagnosticată sau o afecțiune digestivă, cum ar fi boala celiacă, restricționează inutil diversitatea bacteriilor din intestin”, spune nutriționistul Holland & Barrett, Emily Rollason. „De exemplu, acestea ar putea lipsi inutil de unele dintre beneficiile unice ale fibrelor oferite de unele alimente care conțin cereale integrale”.

A lua un probiotic va face minuni

Procesul de digestie este complex. Dacă vă așteptați ca o doză de bacterii prietenoase să rezolve automat toate problemele de burtă, este nerealist. Bacteriile prietenoase, provenite în mod natural din alimente sau printr-un supliment de probiotice, ar putea oferi unele beneficii mari pentru intestin.

„Impactul bacteriilor prietenoase asupra reducerii balonării și a altor probleme digestive variază semnificativ în funcție de microbiomul intestinal specific unei persoane”, spune Emily. „Bacteriile prietenoase ar putea funcționa bine pentru unii, dar este posibil să nu fie cel mai potrivit produs pentru altcineva.”

Mai multă fibră este mai bună

Fibrele mențin mișcările regulate ale intestinului și acest lucru poate ajuta la reducerea constipației. Nu este o surpriză faptul că, atunci când vorbim despre alimentele care ajută la digestie, anumite alimente sunt favorite. Cu toate acestea, este mai puțin discutat efectul unui consum prea mare al acestor alimente.

„Majoritatea oamenilor beneficiază de o creștere moderată a aportului de fibre, dar în jur de 30g sunt deja din abundență”, spune Emily. „Apa este, de asemenea, necesară pentru a ajuta fibrele să treacă prin tractul digestiv. Creșterea fibrelor și nu creșterea apei poate agrava constipația. Anumite tipuri de fibre pot agrava, de asemenea, simptomele IBS, în special pentru cei cu IBS - D (diaree IBS proeminentă).

Sindromul intestinului iritabil este legat de dietă

Pentru mulți oameni cu sindrom de colon iritabil (IBS), simptomele lor tind să se înrăutățească după o masă. Dar mâncarea nu este singura cauză a IBS. Și nu există o singură dietă IBS care să reducă simptomele pentru toți cei cu această boală.

„Sensibilitățile alimentare și o dietă săracă în fibre, de exemplu, pot contribui la simptomele IBS”, spune Emily. Dar multe alte lucruri pot exacerba simptomele sau pot fi o cauza a IBS. De exemplu, hormoni sexuali și condiții psihologice, cum ar fi depresia și anxietatea. ”

A funcționat pentru prietenul meu, va funcționa și pentru mine

Prietenul, colegul sau chiar un membru al familiei dvs. ar putea constata că o dietă bogată în alimente fermentate este o opțiune bună care vă poate ajuta cu constipația, dar s-ar putea să obțineți rezultate mai bune dintr-o altă sursă de hrană.

„Toată lumea este diferită”, spune Emily. „În timp ce o persoană poate simți un beneficiu din creșterea alimentelor „prebiotice ”, cum ar fi usturoiul, ceapa, sparanghelul, alte persoane ar putea constata că o creștere mare a acestor alimente determină o creștere a simptomelor digestive. Este esențial să aflați ce funcționează pentru dvs.”

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel