5 rețete delicioase pe care le poți face cu aceleași ingrediente

imagine cu rol ilustrativ
Creativitatea ne lipsește uneori în bucătărie și insistăm că avem nevoie de 3000 de ingrediente când, de fapt, trebuie doar să ne uităm în frigider sau în camară după câteva. 

Doar cu lapte, zahăr, vanilie, lămâie și amidon de porumb poți crea rețete delicioase și rapide:

1. Cremă englezească 

Această cremă este una dintre cele mai ușoare de preparat. Se potrivește perfect la prăjituri, torturi sau înghețată datorită compoziției sale lichide. 

Ingrediente

1 l lapte aromatizat

6-8 gălbenușuri de ou

200 g zahăr

scorțișoară sau vanilie

coajă de lămâie sau de portocale

Pune laptele pe foc la încălzit cu aromele (scorțișoara sau vanilia și coaja de lămâie sau portocală). Separă gălbenușurile de albușuri (albușurile nu se folosesc la rețeta asta). Amestecă ușor gălbenușurile cu zahărul într-un vas și apoi toarnă laptele cald, amestecând până se face ca o cremă lichidă. Pune la foc sau la bain marie și amestecă până se mai îngroașă.

2. Cremă custard

Această cremă este un pic mai groasă decât cea englezească, deoarece are mai mult amidon de porumb. Aceasta poate fi consumată direct cu o lingură și nu este nevoie să însoțească alte deserturi.

Ingrediente 

120 g zahăr

50 g făină

3 gălbenușuri + 1 ou

1 păstaie de vanilie

1 vârf cuțit sare

500 ml lapte

Pune la fiert laptele cu un vârf de sare și semințele din pastaia de vanilie. În acest timp, mixează zahărul cu gălbenușurile și oul întreg într-un castron mare.

Adaugă făina peste această compoziție și amestecă până se omogenizează.

Ia laptele de pe foc înainte să dea în clocot și toarnă-l peste crema de ouă cu făină.

Amestecă bine, apoi pune la fiert, la foc mediu, și fierbe până capătă consistența unei budinci ușoare, amestecând permanent cu o lingură.

3. Cremă de patiserie

Crema de patiserie este adesea folosită ca umplutură pentru prăjituri sau tarte. Este chiar mai groasă decât crema custard, datorită cantității sale de amidon de porumb.

Ingrediente

500 ml lapte

4 gălbenușuri

100 g zahăr

60 g făină sau 30 g amidon din porumb

Pune laptele la fiert împreună cu aromele (păstaie de vanilie sau alte arome, după preferință).

Separat, bate gălbenușurile împreună cu zahărul, până se topește. Adaugă făina în ploaie, amestecând bine.

Adaugă treptat laptele clocotit, amestecând încontinuu. Pune vasul pe foc, la flacără mică, amestecând încontinuu, până când crema dă în clocot.

Ia vasul de pe foc, acoperă cu folie sau un tifon umed și lasă deoparte până când o folosești. Tifonul umed sau folia are rolul de a proteja să nu se formeze peliculă tare deasupra.

4. Lapte prăjit

Acest desert tipic spaniol este făcut într-un mod foarte simplu: Amestecă zahărul cu amidonul şi nucşoara şi adaugă treptat laptele. Pune vasul pe foc, amestecând constant. Lasă să fiarbă un minut, apoi dă deoparte şi adaugă untul şi coaja de lămâie. Toarnă într-o tavă adâncă şi dă la frigider circa 3 ore.

Taie pasta gelatinoasă de lapte şi nucşoară cu un cuţit şi tăvăleşte-o prin ou bătut şi apoi pesmet.

Încinge ulei într-o tigaie şi prăjeşte bucăţile de lapte pane până ce pesmetul devine auriu. Scurge uleiul pe şerveţele şi serveşte pudrat cu zahăr.

5. Cremă catalană

Ai nevoie de

4 gălbenuşuri

500 ml lapte cu min. 3.5% grăsime

10 g amidon

100 g zahăr

2 batoane de scorţişoară

coaja rasă de la 1/2 de lămâie

coaja rasă de la 1/2 de portocală

un praf de sare

în plus - 4 linguriţe de zahăr pentru caramelizat

Pune laptele la fiert împreună cu scorţişoara şi cojile de citrice. Când ajunge la temperatura de fierbere (începe să se umfle), stinge focul şi lasă vasul acoperit cu un capac să se infuzeze aromele. Bate gălbenuşurile cu zahărul şi amidonul până se albesc şi devin cremoase. Strecoară laptele aromat şi toarnă-l ușor peste ouă, amestecând mereu. Pune amestecul la fiert, pe foc mic şi amestecă cu telul până când vezi că începe să se îngroaşe. Toarnă crema în 4 castronele şi pune folie alimentară deasupra fiecărei creme. Lasă crema să se răcească.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel