6 fructe care reduc inflamația, colesterolul sau glicemia

Fructe de pădure
Fructele sunt excelente surse de vitamine și minerale, dar unele dintre ele au și efecte benefice asupra sănătății. Unele reduc colesterolul, glicemia sau inflamația.

Deserturile naturale, fructele care sunt dulci în mod natural, sunt deosebit de abundente în compușii antiinflamatori, care au un rol important în protejarea corpului nostru de boli de inimă, diabet și anumite forme de cancer și boli intestinale.

Consumul de cel puțin o cană și jumătate până la două căni de fructe diverse în fiecare zi poate spori activitatea antioxidantă.

O strategie este să mănânci odată cu anotimpurile, alegând struguri și fructe cu sâmburi vara, mere și pere toamna, caqui și rodii iarna și citrice și cireșe primăvara.

Deși toate fructele tind să fie bogate în substanțe nutritive care protejează împotriva bolilor, unele au primit o atenție deosebită în lumea nutriției pentru beneficiile lor antiinflamatorii.

Iată care sunt acestea:

Fructe de padure. De la căpșuni și mure până la afine și zmeură, aceste fructe asemănătoare pietrelor prețioase sunt deosebit de puternice în activitatea antioxidantă și antiinflamatoare. Împreună cu fibrele și vitamina C, fructele de pădure au fitochimicale pigmentare ale plantelor, cum ar fi antocianine și acid elagic, care pot fi în spatele beneficiilor lor pentru sănătate. Studiile au legat consumul crescut de fructe de pădure cu riscuri mai mici de boli de inimă, boala Alzheimer și diabet.

Merele. Poate că este adevărat ceea ce spun ei despre un măr pe zi: un studiu efectuat pe aproape 35.000 de femei a constatat că consumul acestui fruct - împreună cu ruda sa, perele - a fost asociat cu un risc mai mic de deces din cauza bolilor de inimă. Componentele excepționale ale merelor - fibre, vitamina C, pectină și polifenoli - au fost asociate, în primul rând în studiile la animale, cu efecte antiinflamatorii și o creștere a microbilor benefici din intestin.

Fructe cu sâmburi: cireșele, piersicile, caisele și prunele sunt toate exemple de fructe cu sâmburi, care conțin fibre, vitamina C, potasiu și o varietate de fitochimicale asociate culorilor lor. De exemplu, cireșele au cel mai mare efect de reducerea nivelului mediu de zahăr din sânge și îmbunătățirea colesterolului și a tensiunii arteriale. Unele studii sugerează chiar reducerea durerii după exerciții și riscul redus de atacuri de gută. Nivelurile ridicate de compuși fenolici din cireșe, care s-au dovedit a reduce inflamația, pot sta în spatele acestor beneficii.

Strugurii. Aceste fructe suculente sunt pline de fibre, vitamine C și K și substanțe fitochimice puternice, în special resveratrolul găsit în strugurii roșii. Nu este de mirare că consumul moderat de vin roșu a fost asociată cu sănătatea inimii.

Rezultatele unui studiu multietnic de șapte ani pe 3.300 de femei de vârstă mijlocie au asociat consumul moderat de vin cu niveluri semnificativ mai scăzute de inflamație, comparativ cu femeile care nu au băut vin. Cu toate acestea, unele studii mai recente au pus sub semnul întrebării unele dintre aceste beneficii. Chiar și așa, este important de menționat că chiar și consumul moderat de alcool (inclusiv vin) a fost asociat cu un risc mai mare de cancer. Cel mai bun sfat: dacă vă bucurați deja de vin, beți-l cu măsură (maximum o băutură pe zi pentru femei, două băuturi pentru bărbați), dar nu începeți să beți pentru presupuse beneficii pentru sănătate.

Citrice. Portocalele, grapefruitul, lămâile și limele sunt bogate în vitamina C. Acestea conțin, de asemenea, fibre, potasiu, calciu, vitamine B, cupru și fitochimicale antiinflamatoare, cum ar fi flavonoide și carotenoide. Deși există puține cercetări umane asupra citricelor, nutrienții găsiți în citrice s-au dovedit a avea efecte de protecție a inimii, cum ar fi îmbunătățirea colesterolului din sânge, a zahărului din sânge și a funcției vaselor de sânge.

 Aceste semințe mici de rodie conțin recompense mari de vitamine C și K, potasiu, fibre și fitochimicale puternice, cum ar fi antocianină și resveratrol. Acești nutrienți pot sta în spatele beneficiilor potențiale ale consumului de rodii; conform unei revizuiri din 2020 a cercetărilor privind rodiile, acest fruct arată potențialul de a ajuta la menținerea sub control a tensiunii arteriale, a colesterolului și a nivelului de zahăr din sânge.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel