Adevărata diferență între CAFEA și ESPRESSO. Calorii, nivelul de cofeină și antioxidanți

Cafea      Foto: Pixabay
Experții în nutriție au comparat cafeaua espresso cu cea preparată normal, inclusiv caloriile, valorile nutritive, beneficiile potențiale pentru sănătate și nivelurile de cofeină (atât în concentrație maximă, cât și în cafeaua decofeinizată).

Unii oameni susțin că singura cafea „adevărată” este o ceașcă mică de espresso. Alții sunt fani ai unei simple căni de cafea făcută la filtru sau la ibric. Amândouă sunt delicioase, dar care e mai bună decât cealaltă? Iată ce le diferențiază: 

Care are mai multă cofeină

Espresso are de aproximativ cinci ori cantitatea de cofeină decât cafeaua preparată normal. 30 de ml de espresso conțin între 40 și 75 mg de cofeină (un espresso are de obicei 60 de ml de cafea, deci undeva la 127 mg), în timp ce o cană de cafea (circa 230 de ml) conține între 85 și 185 mg.

Ca să ai același plus de energie dat de un espresso ai nevoie de circa o cană și jumătate de cafea.  

Dar există și alți factori de luat în considerare. Deși espresso are un conținut mai concentrat de cofeină, dimensiunile sale sunt mai mici decât cele ale cafelei preparate normal.

Dacă sunteți un fan al cafelei decofeinizate, să știți că că ambele tipuri de băuturi (espresso și normală) pot fi făcute din boabe de cafea decofeinizate. În acest caz, o ceașcă de 60 de ml de espresso decafeinizat conține aproximativ 0,6 mg de cofeină, iar o ceașcă de 230 de ml de cafea decofeinizată preparată normal conține 2,4 mg de cofeină.

Caloriile

Deși atât espresso-ul, cât și cafeaua obișnuită conțin în mare parte apă, ele nu conțin multe calorii. O cană (230 ml) de cafea preparată normal are 2,4 calorii. În același timp, o ceașcă standard de espresso (60 de ml) are 5,4 calorii, deoarece este concentrat.

Adăugarea oricărui ingredient suplimentar, cum ar fi laptele sau zahărul, la orice băutură crește evident caloriile.

Antioxidanții

Cafeaua conține antioxidanți precum flavonoizi și polifenoli care pot reduce stresul oxidativ (care joacă un rol în dezvoltarea bolilor) prin eliminarea radicalilor liberi dăunători. Mai precis, acidul clorogenic, acidul ferulic, acidul cafeic și acidul n-cumaric sunt antioxidanți cheie în cafea. Dar cantitatea de antioxidanți depinde de modul de preparare. 

Un studiu din 2020 publicat în jurnalul Foods a arătat că metoda de preparare are impact asupra conținutului mineral și asupra activității antioxidante, precum și asupra acidității cafelei.

Cercetătorii au analizat cinci tehnici de preparare a cafelei: aeropress, picurare, espressor, presă franceză și infuzie simplă.

Când vine vorba de potențialul antioxidant, cafeaua AeroPress a ieșit în top, cu cei mai mulți polifenoli. Cercetătorii au găsit cele mai ridicate niveluri de calciu din cafeaua de la aparatul de espresso și cel mai scăzut nivel la prepararea prin picurare. De asemenea, cafeaua de la espressor era cea mai bogată sursă de zinc.
Și metoda de preparare a cafelei poate afecta nivelurile de antioxidanți. Boabele de cafea în sine joacă un rol în faptul că o ceașcă este mai bogată în antioxidanți decât alta. Acest lucru este valabil atât pentru cafea, cât și pentru espresso, care sunt preparate din aceleași boabe.

Trebuie luată în considerare calitatea, vârsta și prospețimea boabelor de cafea. Modul în care au fost cultivate, solul în care au crescut, cât timp au fost prăjite, cât a trecut de când au fost măcinate și procesul de extracție folosit pentru a le prepara, toate au un impact.

Espresso poate avea un avantaj față de cafea făcută la filtru în ceea ce privește conținutul de antioxidanți, având în vedere că boabele de cafea sunt de obicei măcinate chiar înainte de a face espresso.

Mulți consumatori de cafea la filtru folosesc cafea pre-măcinată care stă în cămară și pe rafturile magazinelor înainte de utilizare. Și cu cât boabele de cafea sunt măcinate de mai mult timp, cu atât pierderile lor de antioxidanți sunt mai mari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel