Adolescenții obezi au un risc de 3,4 ori mai mare să facă AVC până la vârsta de 50 de ani. STUDIU

Accident vascular cerebral
Un indice mai mare de masă corporală (IMC) - un indicator al obezității - la sfârșitul adolescenței este asociat cu un risc semnificativ mai mare de prim accident vascular cerebral - AVC - ischemic la bărbați și femei cu vârsta sub 50 de ani, indiferent dacă au avut diabet de tip 2, arată un nou studiu.

Indicele de masă corporală (IMC) mai mare în adolescență este asociat cu un risc semnificativ mai mare de prim accident vascular cerebral - AVC- ischemic la adulții cu vârsta sub 50 de ani, indiferent dacă au avut sau nu diabet de tip 2, potrivit unui nou studiu publicat astăzi în Stroke (link direct studiu), un jurnal al Asociației Americane de AVC , o divizie a American Heart Association.

Studiul este cu atât mai important cu cât ratele de obezitate și AVC în rândul adulților sub vârsta de 50 de ani continuă să crească în întreaga lume.

„Adulții care supraviețuiesc un AVC mai devreme în viață se confruntă cu rezultate funcționale slabe, care pot duce la șomaj, depresie și anxietate”, a declarat co-autorul studiului, dr Gilad Twig, profesor asociat în Corpul Medical al Forțele de Apărare din Israel și departamentul de medicină militară de la Facultatea de Medicină a Universității Ebraice din Ierusalim, Israel. „Costurile directe și indirecte atribuite prevenirii și îngrijirii accidentului vascular cerebral sunt mari și se așteaptă să crească în continuare, deoarece rata AVC continuă să crească”, a continuat acesta.

Acest studiu a analizat în mod specific IMC-ul adolescenților și primul AVC înainte de vârsta de 50 de ani, la 1,9 milioane de bărbați și femei (cu vârste cuprinse între 16 și 20 de ani; 58% dintre subiecți fiind bărbați, iar 84% erau născuți în Israel) din două baze de date la nivel național: a Forțelor de Apărare din Israel și din Registul Național Israelian de AVC. Toți participanții din bazele de date au fost supuși unui examen medical complet între 1985 și 2013.

În perioada de urmărire, 2014 – 2018, pentru toți cei 1,9 milioane de participanți, cercetătorii au descoperit:

- Per total, au apărut 1.088 accidente vasculare cerebrale (921 accidente vasculare cerebrale ischemice, 167 accidente vasculare cerebrale hemoragice), iar vârsta medie la momentul accidentului vascular cerebral a fost de 41 de ani. IMC-ul adolescenților a fost direct legat de riscul de AVC ischemic.

- Comparativ cu participanții la grupul cu IMC cu valori scăzute normale, adolescenții care erau în categoria supraponderală au avut un risc de accident vascular cerebral de 2 ori mai mare înainte de vârsta de 50 de ani, iar adolescenții cu obezitate au avut un risc de 3,4 ori mai mare.

- Chiar și adolescenții cu IMC în intervalul normal ridicat au fost mai predispuși să aibă un accident vascular cerebral înainte de vârsta de 50 de ani, comparativ cu cei din grupul IMC cu valori normale scăzute.

- Chiar și după ce au luat în considerare diabetul de tip 2, adolescenții care se aflau fie în categoria supraponderală, fie în cea a obezității, aveau în continuare un risc mai mare AVC (de 1,6 ori respectiv de 2,4 ori) comparativ cu persoanele care aveau valori ale IMC în intervalul normal.

În ciuda faptului că supraponderabilitatea și obezitatea în timpul adolescenței constituie o problemă obișnuită, cercetătorii au fost surprinși să constate că diabetul de tip 2 nu a explicat riscul mai mare de accident vascular cerebral ischemic, care a apărut chiar înainte de vârsta de 30 de ani, în unele cazuri. Literatura medicală actuală a arătat că a avea un accident vascular cerebral la începutul vieții poate duce la accident vascular cerebral recurent, atac de cord, îngrijire pe termen lung și moarte prematură, a observat Twig.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel