Afecțiunea de care suferă în tăcere 1 din 5 femei: ce o cauzează

Femeie
Femeile de orice vârstă pot suferi de uscăciune vaginală, dar este mai frecventă la femeile care sunt în post-menopauză.

Menopauza, în special, este unul dintre subiectele despre care femeile se jenează să vorbească. Femeile se gândesc uneori că uscăciunea vaginală le face să pară bătrâne, neatrăgătoare și trecute de prima tinerețe.

Pentru o femeie care-și pierde lubrifierea poate fi o situație asemănătoare cu a unui bărbat cu disfuncție erectilă - nu este ceva ce doriți să împărtășiți cu medicul, prietenul sau partenerul. Uscăciunea vaginală poate face sexul foarte dureros și chiar relația voastră poate avea de suferit.

Într-un sondaj britanic realizat la 2.000 de adulți, 20% dintre femei erau deprimate din cauza uscăciunii vaginale, un sfert a spus că se simt mai puțin feminine, aproape jumătate se simțeau „bătrâne”. Unul din zece bărbați a mai spus că le-a afectat viața sexuală.

Și celelalte descoperiri au fost șocante. 34% dintre pacienți au spus că afecțiunea a provocat o ruptură între ei și partenerul lor; aproape 20% nu fac sex deloc din cauza asta. 42 % suferă de durere în timpul actului sexual, 33% au mâncărime constantă și 31 % simt durere după sex, potrivit yourtango.com.

Există o serie de motive pentru uscăciunea vaginală:

Modificări ale hormonilor

Dacă nivelul de estrogen scade din cauza nașterii, alăptării, perimenopauzei și menopauzei, puteți experimenta uscăciunea vaginală.

Tratamentele împotriva cancerului, cum ar fi chimioterapia sau radiațiile la nivelul bazinului, pot duce, de asemenea, la niveluri scăzute de estrogen și la mai puțină lubrifiere vaginală.

Medicul Irwin Goldstein, director al Medicinii Sexuale din San Diego, spune: "Vaginul depinde de estrogen pentru sănătate".

Medicamente

Medicamentele pentru alergie, astm și frig au un efect de uscare asupra corpului, care include lubrifierea vaginală.

Lipsa excitării

Este posibil ca organismul tău să aibă nevoie de mai mult preludiu pentru a te pregăti sau partenerul tău poate avea el însuși unele probleme sexuale. Niciunul dintre voi nu vrea să discute acest lucru și asta este o problemă.

Exercițiu excesiv

Da, este important să rămâi sănătos și să te antrenezi, dar dacă faci exerciții fizice prea intense și riguroase, poate avea un efect de uscare asupra vaginului.

Alergii

Este posibil să fiți alergic la substanțele chimice din anumite săpunuri, produse de igienă, coloranți și parfumuri. Spune doctorul Goldstein. "Multe femei au alergii la detergenți și săpunuri. Pot apărea și iritante pe lucruri precum lenjeria de corp și prosoapele."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel