Ai hipertensiune și 40 de ani? Ce pericole te pasc la bătrânețe

Hipertensiune   Foto: Pixabay
Hipertensiunea diagnosticată la oamenii ajunși la 40-50 de ani și netratată ar duce la leziuni cerebrale la bătrânețe, susține un studiu publicat joi, 26 noiembrie.

O tensiunea arterială mai mare decât cea normală a fost asociată cu de leziuni cerebrale mai extinse la vârstnici, arată un studiu publicat joi, 26 noiembrie, în European Heart Journal.

Cercetătorii au observat o legătură puternică între tensiunea arterială diastolică (tensiunea arterială între bătăile inimii) înainte de vârsta de 50 de ani și leziunile cerebrale la bătrânețe chiar dacă tensiunea arterială diastolică se încadra în ceea ce este considerat în mod normal ca fiind o gamă sănătoasă. Este concluzia unui studiu pe 37.041 de participanți înscriși în Marea Britanie Biobank, cu vârste între 40 și 69 de ani.

Karolina Wartolowska, cercetătoare clinică la Centrul de Prevenire a AVC și Demență, Universitatea Oxford, Marea Britanie, a căutat leziuni la nivelul creierului – așa numitele ”hiperintensități ale substanței albe” (WMH). Acestea apar la scanările RMN ale creierului ca regiuni mai luminoase și indică deteriorarea vaselor de sânge mici din creier, care crește odată cu vârsta și tensiunea arterială. WMH sunt asociate cu un risc crescut de accident vascular cerebral, demență, dizabilități fizice, depresie și un declin al abilităților de gândire.

”Nu toate persoanele dezvoltă aceste modificări pe măsură ce îmbătrânesc, dar sunt prezente la mai mult de 50% dintre pacienții cu vârsta peste 65 de ani și la majoritatea persoanelor cu vârsta peste 80 de ani chiar și fără tensiune arterială crescută, dar este mai probabil să se dezvolte cu tensiune arterială mai mare și mai probabil să devină severă”, susține cercetătoarea într-un comunicat al Societății Europene de Cardiologie.

Potrivit acesteia, studiul a evidențiat două concluzii importante. Prima: a arătat că tensiunea arterială diastolică la persoanele de 40 și 50 de ani este asociată cu leziuni cerebrale mai extinse ani mai târziu. A doua: orice creștere a tensiunii arteriale dincolo de intervalul normal este asociată cu o cantitate mai mare de hiperintensități ale substanței albe. 

”Aceasta înseamnă că nu doar tensiunea arterială sistolică, primul număr mai mare, ci presiunea arterială diastolică, al doilea, numărul mai mic, este importantă pentru a preveni deteriorarea țesutului cerebral. Mulți oameni s-ar putea gândi la hipertensiune arterială și accident vascular cerebral ca fiind boli ale persoanelor în vârstă, dar rezultatele noastre sugerează că, dacă am dori să păstrăm un creier sănătos până în anii 60 și 70, ar trebui să ne asigurăm că tensiunea arterială, inclusiv tensiunea diastolică, rămâne într-un interval sănătos atunci când avem peste 40 și 50 de ani. (...)

Rezultatele noastre sugerează că pentru a asigura cea mai bună prevenire a hiperintensităților substanței albe în viața ulterioară, controlul tensiunii arteriale diastolice, în special, poate fi necesar la începutul vieții mijlocii, chiar și pentru tensiunea arterială diastolică sub 90 mmHg, în timp ce controlul tensiunii arteriale sistolice mai important în viața târzie. Intervalul lung de timp dintre efectele tensiunii arteriale la mijlocul vieții și daunele din viața târzie subliniază cât de importantă este controlarea tensiunii arteriale pe termen lung și că cercetarea trebuie să se adapteze pentru a lua în considerare efectele pe termen lung ale problemelor adesea asimptomatice în vârstă mijlocie”, explică Karolina Wartolowska.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel