Alcoolul, daune ireversibile în creier: cum afectează memoria

Alcoolul
Alcoolul afectează memoria, producând daune ireversibile în creier. 

Este un fapt clar dovedit: consumul cronic de alcool cauzează probleme de memorie episodică, adică memoria pe termen lung, cea a evenimentelor noastre personale. De asemenea, afectează memoria de lucru, cea care ne permite să gestionăm sarcini pe termen scurt. Aceste efecte, mai mult sau mai puțin severe în funcție de intensitatea dependenței, sunt în general reversibile. Dar, în unele cazuri, acestea provoacă o formă permanentă de amnezie, numită sindromul Korsakoff. Prin urmare, provocarea medicilor constă în identificarea pacienților cu risc de a dezvolta acest sindrom cu efecte ireversibile. O sarcină delicată: „Nu putem prezice impactul alcoolului asupra creierului și memoriei pe baza unui dosar medical”, spune Hélène Beaunieux, profesor de neuro-psihologie la Universitatea din Caen.

De fapt, nu se observă nicio corelație directă între factori precum vârsta la debutul dependenței, vârsta retragerii sau durata consumului și tulburările de memorie care rezultă din acestea.

„Există cu siguranță alți factori care intră în joc, de exemplu vitaminele sau hepaticul”, concluzionează Hélène Beaunieux.

Un lucru este sigur: în creier, consumul cronic de alcool duce la deteriorarea conexiunilor dintre structurile limbice care stau la baza memoriei episodice. De asemenea, se știe că duce la o pierdere a volumului creierului în anumite regiuni. Și când vine vorba de aceste daune neurologice, nu suntem egali în funcție de vârstă. Consecințele dependenței de alcool iau proporții mai grave înainte de vârsta de 25 de ani, vârsta până la care creierul încă se maturizează și după 40 de ani: într-o situație de îmbătrânire, creierul este mai sensibil la efecte toxice ale alcoolului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel