Alexandru Rafila: procedura de autorizare a vaccinurilor trebuie schimbată. Legea vaccinării ar permite evitarea unor crize repetate

Rafila, despre refugiații veniți din Ucraina
EXCLUSIV
Prof dr Alexandru Rafila, vicepreședinte al Camerei Deputaților, a explicat, EXCLUSIV la dezbaterea online intitulată „Noua strategie farmaceutică  europeană-provocări și șanse pentru sistemul sanitar din România”, de ce este nevoie de Legea vaccinării și cum ar trebui schimbată procedura de autorizare a vaccinurilor. 

„Într-o procedură de autorizare pentru vaccinuri, în mod evident trebuie găsită o altă soluție, pentru că nu putem să evaluăm eficiența terapeutică, ci în mod evident prevenirea bolii. Deci e clar că trebuie, în cadrul acestui proces de evaluare a tehnologiilor medicale găsit un loc aparte pentru vaccinuri, încât accesul la vaccinuri și la vaccinare să fie universal. În momentul de față știți bine că avem doar pentru copii vaccinurile gratuite.

Vaccinarea, în mod evident, nu este accesibilă pentru în cazul pacienților cu boli cronice și lucrurile astea le-am discutat în repetate rânduri, și în emisiunile sau întâlnirile organizate de dumneavoastră, nu există compensare, nu există un mecanism care să compenseze vaccinurile în funcție de utilitate. Sigur că pentru o persoană adultă, sănătoasă, o compensare limitată este binevenită, pentru o persoană cu o boală cronică ar trebui o compensare totală probabil pentru unele dintre vaccinuri.

Aici avem două probleme. Una este legată de filosofie, și întâlnirile pe care le-am avut de-a lungul timpului și cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, au fluctuat de la afirmarea rolului exclusiv legat de terapie al finanțării din partea CNAS, acum înțeleg că există o deschidere mai mare în ceea ce privește posibilitatea de compensare a vaccinurilor. Ăsta ar fi un element îmbucurător. Dar ar trebui să mai facem un lucru, că ați apucat să discutați un pic sau să pomeniți de Legea vaccinării, la care toată lumea se referă exclusiv din punct de vedere al obligativității sau neobligativității vaccinării la copii, unii au mai inventat că legea ar propune și obligativitatea vaccinării la adulți, dar nu de asta este vorba.

Legea vaccinării permitea evitarea unor crize repetate care s-au înregistrat în România atunci când am discutat despre predictibilitatea furnizării de vaccinuri, care este esențială pentru furnizori. pentru că ciclul de producție fiind foarte lung, vaccinurile fiind limitate, e o piață limitată, există mai puține vaccinuri disponibile decât sunt necesare la nivel global, mai ales dacă ne referim la vaccinurile care sunt autorizate în Uniunea Europeană, și atunci o astfel de lege permitea realizarea de stocuri tampon care să evite situațiile în care vaccinurile au lipsit. Vreau să vă spun că în România s-a schimbat pur și simplu calendarul de vaccinare când s-a trecut de la combinația de vaccinuri penta și hexavalente, doar la administrarea de vaccin hexavalent, datorită faptului că nu se prezenta nimeni la licitația de vaccin pentavalent. Deci, ajungem în situații limită, datorită incapacității de a previziona și de a asigura și furnizorilor această predictibilitate în producție și în viitor, în felul ăsta, copiii din România vor fi păgubiți de multe oportunități”, a spus prof dr Alexandru Rafila. 

Ce beneficii ar avea România de pe urma noii strategii farmaceutice care va fi aprobată la nivelul UE, aflați din video: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ce sunt problemele digestive și de câte tipuri. Care sunt primele simptome ale acestora

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel