Alunițe noi: de ce apar pe piele la vârsta adultă. Când e cazul să te alarmezi

Alunițele care apar pe piele la vârsta adultă pot fi periculoase. iată care sunt condițiile în care ar trebui să mergi la un medic. 

Cauzele are duc la apariția unor noi alunițe care apare la vârsta adultă nu este bine înțeleasă. Alunițele noi pot fi benigne sau pot fi canceroase. Cauzele melanomului sunt bine studiate, dar există puține cercetări în ceea ce privește cauzele alunițelor benigne.

Probabil sunt implicate mutații genetice. Un studiu de cercetare din 2015 a raportat că mutațiile genetice ale genei BRAF au fost prezente în 78% a alunițelor benigne dobândite.

Se știe că mutațiile BRAF sunt implicate în melanom. Dar procesele moleculare implicate în transformarea unei alunițe benigne în alunițe canceroase nu sunt încă cunoscute.

Se știe că interacțiunea luminii ultraviolete (UV), atât naturale cât și artificiale, cu ADN-ul provoacă leziuni genetice care pot duce la dezvoltarea melanomului și a altor tipuri de cancer de piele. Expunerea la soare poate apărea în timpul copilăriei sau la vârsta adultă tânără și numai mult mai târziu poate duce la cancer de piele.

Motivele pentru care ați putea avea o nouă aluniță includ:

creșterea vârstei

piele deschisă și păr deschis sau roșu

istoricul familial al alunițelor atipice

răspuns la medicamente care suprimă sistemul imunitar

răspuns la alte medicamente, cum ar fi unele antibiotice, hormoni sau antidepresive

mutații genetice

arsuri solare, expunerea la soare sau utilizarea patului de bronzat

Alunitele noi sunt mai susceptibile de a deveni canceroase. O revizuire din 2017 a studiilor de caz a constatat că 70,9% din melanoame au apărut dintr-o nouă aluniță. Dacă sunteți un adult cu o aluniță nouă, este important să o verificați la medicul dumneavoastră sau de la un dermatolog.

Semne de avertizare legate de alunițe

Când se schimbă o aluniță veche sau când apare o aluniță nouă la vârsta adultă, ar trebui să consultați un medic pentru a o verifica.

Dacă alunița provoacă mâncărimi, sângerări, se exfoliază sau e dureroasă, consultați imediat un medic.

Melanomul este cel mai mortal cancer de piele, dar noile alunițe sau pete pot fi, de asemenea, cancere cu celule bazale sau cu celule scuamoase. Acestea apar de obicei în zone expuse la soare, cum ar fi fața, capul și gâtul și sunt ușor de tratat.

Melanoamele

Iată un ghid al melanomului dezvoltat de Academia Americană de Dermatologie, privind ce trebuie să căutați:

Formă asimetrică. Fiecare jumătate a aluniței este diferită.

Margine. Alunița are margini neregulate.

Culoare. Alunița și-a schimbat culoarea sau are culori multiple sau mixte.

Diametru. Alunița devine mai mare - mai mare de 1/4 inch în diametru.

Evoluează. Alunița continuă să se schimbe în dimensiune, culoare, formă sau grosime.

Autoverificarea pielii

Verificarea regulată a pielii vă poate ajuta să observați modificările alunițelor. Mai mult de jumătate din cancerele de piele apar pe părți ale corpului pe care le puteți vedea cu ușurință.

Este neobișnuit să găsești melanoame în părți ale corpului protejate de soare. Cele mai frecvente zone ale corpului pentru melanom la femei sunt brațele și picioarele.

Pentru bărbați, cele mai frecvente locuri de melanom sunt spatele, trunchiul, capul și gâtul.

Non-caucazienii prezintă un risc mai mic de melanom în general. Dar locurile în careapare melanomului sunt diferite pentru persoanele de culoare. Zonele tipice pentru melanom în rândul non-caucazieni sunt:

tălpile

palmele

între degete și pe degete

sub unghiile de la picioare sau pe unghii

Rețineți că autoverificarea poate rata adesea modificări ale alunițelor, potrivit unui studiu din 2000 efectuat pe persoane cu risc crescut de melanom.

Când să vedeți un medic

Alunițele care apar la vârsta adultă trebuie întotdeauna verificate de un medic. Se recomandă ca persoanele să efectueze anual o verificare a pielii de către un dermatolog. Dacă sunteți expus riscului de melanom, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o verificare a pielii la fiecare șase luni.

Dacă aveți o aluniță care se schimbă, în special una care îndeplinește unul sau mai multe dintre criteriile din ghidul de mai sus, consultați imediat un medic.

Vestea bună este că depistarea timpurie a melanomului duce la beneficii semnificative de supraviețuire. Rata de supraviețuire pe 10 ani pentru melanomul care este detectat devreme este de 93%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel