Analgezice naturale: Cele mai puternice 6 plante care combat durerea

Pe lângă faptul că ne ajută să luptăm împotriva durerilor, ceaiul de valeriană, mentă sau scorțișoară poate fi foarte eficient împotriva altor probleme din corpul nostru.

Durerea este un răspuns al corpului nostru care apare atunci când terminațiile nervoase primesc o cantitate mare de stimuli și trimit un semnal de avertizare către creier. Astfel de stimuli pot fi produsul unei călduri în exces, a unei lovituri puternice sau a unor modificări cauzate de agenți chimici străini din corpul nostru.

În prezent, există diferite tipuri de medicamente care pot ajuta la reducerea durerii, indiferent de originea și intensitatea acesteia. Cu toate acestea, utilizarea excesivă a analgezicelor convenționale poate avea efecte secundare asupra sănătății, în principal pentru că sunt fabricate din unele substanțe chimice care pot dăuna organismului.

Din acest motiv, se promovează de ceva timp consumul de plante medicinale, care, datorită componentelor lor, au un efect pozitiv asupra durerii, dar fără a provoca reacții adverse majore. Totuși, ele trebuie să fie recomandate de medicul tău, nu luate după ureche sau să înlocuiască total analgezicele din farmacii. 

1. Menta, un mare aliat împotriva durerii

 

Deși principalele beneficii ale mentei constau în ameliorarea gazelor și durerilor de stomac, au și un efect analgezic interesant ce poate ajuta la reducerea durerii gastrice și a altor afecțiuni asociate, așa cum s-a afirmat în acest studiu realizat de Universitatea Shahid Beheshti (Iran).

Cum ar trebui să o consumi?

Deși este de obicei încorporată în băuturi, smoothie-uri și alte rețete, cel mai bun mod de a profita de calitățile sale medicinale este printr-o infuzie. Urmează pașii următori:

Ingrediente

1 linguriță de mentă (5 g)

1 cană de apă (250 ml)

Fierbe apa și adaugă o linguriță de mentă. Mai lasă să clocotească încă 3 minute, apoi stinge focul și lasă la răcit. Strecoară și bea. 

2. Valeriană

 

Această plantă a devenit foarte populară în întreaga lume pentru efectul său calmant, care poate ajuta la controlul anxietății și stresului. Însă, dincolo de un beneficiu atât de important, acest studiu realizat de Universitatea Shiraz (Iran) afirmă că are o acțiune analgezică care poate ajuta la calmarea afecțiunilor comune, cum ar fi spasmele, durerile de cap sau crampele musculare, printre altele.

Cum să o consumi?

În magazinele naturiste, poți găsi valeriană sub forme de tablete. Dacă o preferi în starea sa naturală 100%, atunci prepară următorul ceai.

Ingrediente

1 linguriță de rădăcini de valeriană (5 g)

1 cană de apă (250 ml)

Fierbe apa, în momentul în care începe să clocotească, adaugă valeriana și las-o încă 3 minute. După timpul recomandat, ia ceaiul de pe foc, lasă să se răcească și bea. 

3. Scorțișoara, un mare ajutor împotriva durerii

 

Pe lângă faptul că este folosită ca și condiment datorită aromei sale plăcute, scorțișoara are un efect analgezic care poate ajuta la reducerea durerilor musculare, crampelor și spasmelor. Acest lucru este sugerat de un studiu realizat de Universitatea Federală din Paraíba (Brazilia).

Cum ar trebui să o consumi?

Infuzia este cea mai populară și recomandată modalitate de consum a scorțișoarei. 

Ingrediente

1 linguriță de scorțișoară (5 g)

1 cană de apă (250 ml)

Fierbe apa într-un ibric, adaugă scorțișoara și stinge focul. Lasă la infuzat timp de 5 minute, apoi bea acest ceai. 

4. Rozmarin

 

Efectul analgezic al rozmarinului poate fi util pentru ameliorarea durerilor de cap, gât și spate. De asemenea, are o acțiune antiinflamatoare, potrivit acestui studiu realizat de Universidade Estadual Paulista (Brazilia)

Cum trebuie să-l consumi?

Pentru cele mai bune rezultate, fă-ți ceai de rozmarin. 

Ingrediente

2 linguri de rozmarin (20 g)

1 litru de apă

Fierbe cele 20 de grame de rozmarin într-un litru de apă, lasă să se odihnească și bea câte o cană de ceai.

5. Urzica, o plantă foarte utilă împotriva durerii

 

Acțiunea analgezică a urzicii este atât de eficientă încât poate ajuta la ameliorarea durerilor cauzate de artrită și gută.

Compușii săi antiinflamatori, combinați cu bor, calciu și siliciu, pot avea un efect calmant, așa cum sugerează acest studiu realizat de Universitatea din California.

Cum ar trebui să o consumi?

Pentru a profita de acest beneficiu al urzicii, va trebui pur și simplu să faci un ceai:

Ingrediente

1 lingură de frunze de urzică (10 g)

1 cană de apă (250 ml)

Fierbe apa, adaugă 1 lingură de frunze de urzică, strecoară și bea. 

6. Lavandă

 

Proprietățile medicinale ale lavandei includ un efect analgezic ușor, ce poate reduce durerea cauzată de torticolis sau o leziune musculară. Acest lucru este afirmat într-un studiu realizat de Centrul de Cercetare Neuroștiință Shefa (Iran).

Dacă durerea este lombară, udă o cârpă de bumbac cu ceai de lavandă și aplică pe zona afectată timp de aproximativ 10 minute.

Pentru dureri severe de gât, amestecă ulei esențial de lavandă și ulei de măsline. Maseză ușor zona. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel