Anemia. Cum se manifestă lipsa fierului și ce legătură are cu poftele ciudate

Anemia este cauzată de una din cele mai comune lipse de nutrienți și are legăură cu lipsa fierului. Oamenii de știință explică asocierea anemiei cu poftele ciudate de a mânca lipici sau nisip, dar și cu senzația de oboseală permanentă.

Deficiență de fier poate avea oricine, chiar fără să știe. Dacă dormiți suficient, dar totuși vă simțiți obosiți, ar putea fi o problemă.

Deficiența de fierul este cea mai frecventă în ce privește nutrienții. Dar, atunci când devine gravă, acată deficiență  poate duce la anemie. Anemia este explicată printr-un număr mai mic de celule roșii decât cele normale sau atunci când celulele respective nu au suficientă hemoglobină, o proteină care transportă oxigen în tot corpul, potrivit medicinenet.com.

Anemia, cauze, simptome și semne

 

Cele trei cauze principale ale bolii sunt producția necorespunzătoare sau defectuoasă a celulelor roșii din sânge, o rată ridicată de distrugere a globulelor roșii și o sângerare excesivă. Megaloblastica este un tip de producție defectuoasă de celule roșii. Starea de anemie poate fi ușoară și ușor de tratat sau severă, iar atunci, necesită intervenție imediată.

Lipsa de oxigen. Simptomele anemiei pot varia de la blânde și minime până la severe și incapacitate, care pot pune viața în pericol. Ar putea fi dificil să se efectueze activități normale, de zi cu zi. Cu hipoxia (lipsa de oxigen), inima trebuie să muncească mai mult pentru a susține corpul.

Anemia poate afecta multe sisteme din organism și poate produce o varietate de simptome și semne care afectează sănătatea, inclusiv ameţeală, slăbiciune, paloare, durere de cap, mâini și picioare reci, amorțeală și temperatura scăzută a corpului.

Comportamente ciudate, date de anemie

 

Persoanele cu deficit de fier pot experimenta o intensă dorință de a mânca lucruri ciudate precum gheață, lut, murdărie, lipici sau amidon. Acest comportament este numit pica. Acest lucru este alarmant deoarece nivelurile scăzute ale acestui mineral pot afecta în mod semnificativ dezvoltarea creierului, astfel că este foarte important să se diagnosticheze și să se trateze boala devreme.

Oricine din orice vârstă, rasă și sex poate dezvolta tulburarea. Femeile în perioada menstruală au cea mai mare probabilitate de a suferi din cauza pierderii lunare de sânge. Poate să apară și în timpul sarcinii, dacă nivelul nutrienților este prea scăzut. Volumul sanguin crește în timpul sarcinii, dar plasma se extinde mai repede decât pot, celulele roșii din sânge, să se prolifereze. Acest lucru duce la cantități insuficiente.

Fierul, un mineral critic

 

Fierul este o componentă esențială a hemoglobinei, proteina care transportă oxigen. Mineralul se găsește atât în alimentele vegetale, cât și în alimentele de origine animală. Este mai bine absorbit din surse animale. Factorii și procedurile care afectează absorbția nutrienților în tractul gastrointestinal pot împiedica absorbția nutrienților necesari. Factorii de sănătate, cum ar fi boala celiacă, boala Crohn și care au suferit intervenții chirurgicale de by-pass gastric, pot afecta negativ absorbția nutrienților.

Carnea sărată și fructele de mare sunt cele mai bune surse ale formei heme de fier, cea mai biodisponibilă formă a mineralelor. Fasole, legume, nuci și cereale fortificate sunt surse bune ale formei nonheme, care este mai puțin biodisponibilă. Păsările de curte, carnea, acidul ascorbic și fructele de mare contribuie la creșterea absorbției formelor nonheme. Compuși numiți fitati găsiți în fasole și boabe inhibă absorbția mineralelor. Anumiți polifenoli din cereale și leguminoase au un efect similar.

Unele dintre cele mai bune surse de fier includ cereale fortificate pentru micul dejun, stridii, fasole albă, ciocolată, ficat de vită, linte, spanac și tofu.

Dacă vă simțiți obosiți sau aveți factori de risc de deficit de fier, cum ar fi supraponderali sau vegetarieni, adresați-vă medicului pentru un test, pentru a afla dacă este necesar să vă îmbunătăiți dietă sau să luați de suplimente de fier.

Pentru organism este mai bine să utilizați fierul din surse animale, dar puteți îmbunătăți rata de absorbție a fierului din alimentele pe bază de plante, consumând o mâncare bogată în vitamina C, cum ar fi citricele, la aceeași masă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel