Aplicarea luminii UV pe dezinfectanții obișnuiți îi face mai siguri și mai eficienți contra COVID-19. STUDIU

Dezinfectanți. Foto: Pixabay
Peste 400 de dezinfectanți obișnuiți folosiți la momentul actual ar putea fi mai siguri pentru oameni și pentru mediul înconjurător și ar putea combate mai bine virusul care duce la COVID-19 cu simpla aplicare a luminii UVC, arată un nou studiu, realizat de cercetători de la Universitatea din Waterloo.

Clorura de benzalconiu (BAK) este cel mai frecvent ingredient activ al multor dezinfectanți utilizați în mod regulat în spitale, gospodării și fabrici de procesare a alimentelor pentru a proteja împotriva unei game largi de viruși și bacterii - inclusiv toate tulpinile de SARS-CoV-2, coronavirusul care duce la apariția COVID-19 - dar toxicitatea acestuia înseamnă că nu poate fi utilizat în concentrații mari. De asemenea, înseamnă că produsele care conțin BAK sunt dăunătoare pentru oameni și mediul înconjurător. 

Cercetătorii de la Waterloo au descoperit că toxicitatea substanței chimice ar putea fi complet neutralizată utilizând lumina ultravioletă (UVC) atunci când a fost testată pe celule corneene umane cultivate.

„Rezultatele studiului nostru arată că o procedură de dezinfectare utilizând BAK urmată de radiații UVC poate reduce la minimum efectul nociv al reziduurilor de BAK asupra oamenilor și asupra mediului”, a declarat dr. David McCanna de la Departamentul de Optometry & Vision Science de la Waterloo. „O astfel de procedură are, de asemenea, un mare potențial de a maximiza eficacitatea dezinfectării prin utilizarea a două mecanisme antimicrobiene diferite”, a explicat el.

„Pe măsură ce pandemia continuă, descoperirile noastre sunt deosebit de importante, deoarece oferă o altă metodă pentru a face spitalele, mâncarea, casele și mediul nostru mai sigure”.

Deși este un ingredient important pentru eficacitatea unui dezinfectant, BAK este un iritant sever pentru piele și ochi. Toxicitatea ridicată a substanței chimice limitează capacitatea de a utiliza produse cu o concentrație mare de BAK pentru a proteja mai bine împotriva virușilor și bacteriilor dăunătoare. Nivelurile ridicate de reziduuri BAK sunt, de asemenea, dăunătoare pentru mediu, dovedindu-se deosebit de toxice pentru pești, nevertebrate acvatice și păsări.

După expunerea unei soluții BAK la lămpi germicide cu ultraviolete C, cercetătorii au aplicat soluția pe celule corneene umane cultivate timp de cinci minute și au analizat activitatea și viabilitatea celulelor metabolice. Soluțiile BAK au fost complet neutralizate de UVC deoarece soluțiile nu au mai afectat celulele epiteliale ale corneei umane cultivate.

„Îngrijorați legat de răspândirea COVID-19, oamenii folosesc mai mult ca niciodată produse cu BAK ca ingredient activ”, a declarat autorul principal al studiului, Waterloo, Dr. Manlong Xu, de la Waterloo, care este în prezent un cercetător clinic în cadrul Departamentului de Oftalmologie și Științe vizuale al Universității din Alberta.

„Pentru multe industrii, există cererea de a îmbunătăți eficacitatea procedurilor standard de dezinfecție, păstrând în același timp orice potențial impact negativ asupra mediului”. A mai arătat acesta

Studiul (link direct studiu), intitulat „Neutralizarea clorurii de benzalconiu iritant pentru ochi și piele utilizând radiații UVC”, realizat de Dr. McCanna și Dr. Jacob Sivak și Dr. Xu de la Facultatea de Științe Waterloo, a fost recent publicat în revista Toxigologie Cutanată și Oculară (Cutaneous and Ocular Toxicology).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel