Auzul: De ce îți pierzi temporar auzul după ce asculți muzică foarte tare

Muzica tare îți afectează auzul pentru o perioadă de timp
Când ascultăm muzică foarte tare, auzul nostru poate fi afectat pentru o perioadă scurtă de timp. Iată de ce se întâmplă asta

Cercetătorii de la Universitatea Linköping, Suedia, au descoperit un mecanism care explică de ce după ce asculți muzică foarte tare îți pierzi auzul pentru un timp. Rezultatele studiului lor au fost prezentate în jurnalul Proceedings al Academiei Naționale americane de Științe, PNAS.

Auzul, afectat temporar din cauza unei membrane

„Cei mai mulți dintre oameni simt că auzul lor este afectat și urechile parcă sunt amorțite după ce ascultă sunete puternice, dar după un timp auzul se întoarce la normal. Noi am descoperit că o mică structură din cohlee, cunoscută ca membrana tectorială, joacă un rol important în acest proces, pentru că acționează ca depozit de ioni de calciu, care contribuie la reglarea funcționarii celulelor senzoriale", spune Anders Fridberger de la Departamentul de Medicină Clinică și Experimentală, de la Universitatea Linköping, care a condus studiul.

Ionii de calciu, care sunt atomi de calciu cu încărcătură pozitivă, joacă un rol cheie în procesele care fac posibil auzul. Transformarea undelor sonore în impulsuri nervoase are loc în urechea interioară, cunoscută și sub numele de cohlee, care arată ca o cochilie spiralată de melc. Cohleea conține multe celule senzoriale, care detectează sunete și generează semnale care sunt transmise creierului.

Studiile anterioare au arătat că fluidul care înconjoară celulele senzoriale din cohlee are o concentrație scăzută de ioni de calciu. Au existat, totuși, întrebări legate de acest lucru, deoarece celulele senzoriale care sunt plasate în lichide cu un nivel natural de calciu nu mai funcționează în mod normal. Oamenii de știință de la Universitatea Linköping au investigat concentrația de ioni de calciu în urechea internă la cobai, foarte asemănătoare cu urechea umană.

Prin marcarea fluorescentă a ionilor de calciu, cercetătorii au descoperit că o membrană care se află pe partea superioară a celulelor senzoriale, membrana tectorială, are o concentrație mult mai mare de ioni de calciu decât fluidul din jur. Membrana pare să funcționeze ca un depozit, astfel încât celulele senzoriale să fie înconjurate de niveluri mai ridicate de ioni de calciu decât se credea anterior.

Celulele senzoriale încetează să funcționeze

Când oamenii de știință au adăugat o substanță care sparge ionii de calciu, celulele senzoriale au încetat să funcționeze. În următoarea etapă, ei au expus urechea interioară nivelurilor de zgomot care corespund celor experimentate la concertele rock, care au același efect.

„Când expunem la zgomot puternic în laborator, nivelul calciului din membrana tectorială scade și celulele senzoriale încetează să mai funcționeze. După un timp, totuși, concentrația de ioni de calciu revine la nivelul anterior și celulele senzoriale încep să funcționeze din nou", spune Anders Fridberger.

Până acum, oamenii de știință credeau că membrana are o funcție în principal mecanică, dar descoperirea făcută de cercetătorii LiU sugerează că membrana tectorială poate juca un rol important în reglarea auzului prin stocarea calciului.

„Știam că membrana tectoriană este necesară pentru a auzi și că trebuie să fie intactă si corect localizată, dar nu era clar de ce daunele la aceasta membrană contribuie la afectarea auzului", spune Pierre Hakizimana, unul dintre cercetătorii din spatele studiului.

Grupul de cercetători intenționează acum să investigheze dacă același mecanism este important în tulburări de auz legate de vârstă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel