Bacteria din intestin care ar putea prezice apariția cancerului de colon. STUDIU

Endometrioză    Foto: Pixabay
Cercetătorii au găsit o legătură între prezența crescută a unei anumite bacterii într-un biom intestinal și apariția cancerului de colon.

Un studiu publicat în revista Cell Host & Microbe (link direct studiu) arată că prezența crescută a anumitor bacterii într-un biom intestinal indică o probabilitate mai mare ca polipii colonului să devină canceroși.

În studiul său, dr William DePaolo, profesor asociat la Facultatea de Medicină a Universității din Washington, a urmărit 40 de pacienți care au fost supuși colonoscopiilor de rutină și li s-au efectuat biopsii în apropierea polipilor pentru a identifica bacteriile prezente la niveluri relativ mai ridicate comparativ cu cele ale pacienților care nu au polipi. Toți pacienții aveau vârste cuprinse între 50 și 75 de ani, iar 60% erau femei.

„Incidența în creștere a cancerului colorectal este o problemă majoră de sănătate, dar se știe puțin despre compoziția și rolul microbiotei asociate cu polipii precanceroși”, se arată în studiu.

Echipa de cercetare a lui DePaolo a constatat că o bacterie comună, Bacteroides fragilis non enterotoxigenă, era prezentă în cantitate mai mare în biopsiile mucoasei pacienților cu polipi.

Studiul a arătat, de asemenea, semnături microbiene distincte care disting pacienții cu polipi de cei fără polipi și au stabilit o corelație între cantitatea de B. fragilis din probe și inflamația polipilor mici.

La o examinare mai atentă, DePaolo a constatat că B. fragilis de la pacienții cu polipi diferă prin capacitatea sa de a induce inflamații în comparație cu B. fragilis de la indivizi fără polipi.

„Întreaga idee este că majoritatea oamenilor se uită la cancerul colorectal avansat și se gândesc la microbiom, dar este greu de stabilit dacă microbiomul s-a schimbat și când s-a schimbat”, a spus DePaolo. „Deci, am aruncat o privire mai devreme asupra bolii și ne-am întrebat când s-ar putea ca microbiomul să împingă un polip spre a deveni cancer”.

De asemenea, atunci când oamenii se gândesc la microbiom și la rolul său în boli, se gândesc adesea la schimbări compoziționale în care o bacterie potențial periculoasă devine preponderentă, a adăugat el.

„Ceea ce sugerează datele noastre este că, pentru a supraviețui într-un mediu în care apar modificări metabolice și inflamatorii, un intestin normal sănătos și bacteriile asociate se pot adapta în așa fel încât să contribuie la inflamație, mai degrabă decât să o suprime”, a explicat DePaolo.

Doar 5% din polipii din colon se dovedesc de fapt canceroși, a spus el. Acești polipi par să se dezvolte în aceleași zone ale colonului în mod repetat - și cercetătorul crede că, de fapt, noi screening-uri pentru cancerul de colon ar putea căuta bacteriile cheie care locuiesc în intestin - și cantitățile acestei tulpini speciale de B. fragilis - înainte ca polipii precanceroși să se dezvolte chiar.

Cancerul colorectal este a treia cauză principală de cancer în Statele Unite, iar incidența acestuia crește în rândul adulților mai tineri. Dacă ar fi disponibil un screening pentru a testa microbii, înainte ca un polip să apară, ar putea fi un factor cheie pentru a reduce aceste rate, a sugerat DePaulo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel