Baia caldă: ce s-a descoperit despre efectele asupra inimii

Baia caldă are beneficii pentru sănătate
O baie caldă la sfârșitul unei zile lungi te poate ajuta să te relaxezi, dar puțini știu ce efecte are pentru sănătate. 

Cercetările arată că utilizarea băilor ca formă de terapie medicală, denumită uneori balneoterapie, poate aduce beneficii pentru sănătate - printre acestea, ușurarea anumitor tipuri de durere cronică, îmbunătățirea pielii și, eventual, chiar îmbunătățirea sănătății inimii.

Efect asupra durerilor 

Una dintre condițiile care pot beneficia de balneoterapie este fibromialgia. În studii, persoanele cu această afecțiune cronică au raportat o îmbunătățire semnificativă a simptomelor după îmbăierea în apă fierbinte, spune dr. Donald Levy, director medical la Osher Clinical Center for Integrative Medicine at Brigham and Women's Hospital și profesor asistent clinic de medicină la Harvard Medical School.
Totuși, corpul de dovezi este mixt atunci când vine vorba de băi fierbinți și durerea din fibromialgie (unele studii arată o îmbunătățire a nivelului durerii, altele nu), astfel că este mai corect să spunem că unii oameni beneficiază de aceste efecte calmante ale apei calde, spune dr. Levy.
Este rezonabil să faci o baie fierbinte folosind săruri minerale cinci zile pe săptămână pentru a vedea dacă ajută, spune el.

Există, de asemenea, unele dovezi că băile calde pot ajuta la calmarea durerii legate de osteoartrita, potrivit Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă (NCCIH). Cu toate acestea, nu există suficiente studii de înaltă calitate pentru a spune cu siguranță. Dar, pentru că băile sunt cu risc scăzut, merită să faceți o încercare pentru a vedea dacă vă ajută.

Piele mai sanatoasă

De asemenea, băile pot ajuta la calmarea pielii - mai ales dacă este uscată sau aveți mâncărime de piele. În timp ce scăldatul excesiv în apă fierbinte vă poate usca pielea dacă nu sunteți atent, cu tehnica potrivită, scăldarea în apă caldă poate ajuta la eliminarea uscăciunii, spune dr. Kenneth Arndt, dermatolog și editor medical anterior al Harvard Special Health Report Skin.
„Dacă o cremă grasă sau unguent este pus pe piele imediat după uscare, apa pe care a absorbit-o pielea va rămâne în piele pentru o perioadă lungă de timp și va fi utilă pentru problemele pielii uscate”, spune el.
Baia în apă caldă poate ajuta, de asemenea, la înmuierea și slăbirea pielii solzoase sau a petelor cruste, astfel încât acestea să poată fi îndepărtate prin frecarea ușoară a acestora, evitând tehnici mai abrazive. 
Mâncărimea pielii poate fi calmată de o baie de cadă cu fulgi de ovăz coloidali adăugați în apă. Și să faceți o baie caldă înainte de a aplica un medicament topic vă poate ajuta pielea să o absoarbă mai eficient, ceea ce înseamnă că va funcționa mai bine, spune dr. Arndt.
În plus, conform NCCIH, o formă specializată de balneoterapie vă poate ajuta dacă aveți psoriazis, o afecțiune în care celulele pielii cresc anormal de repede, ducând la o erupție solzoasă sau roșie pe piele. Denumită climatoterapie la Marea Moartă, această formă de terapie implică scăldatul în Marea Moartă.
Dar dacă nu sunteți pregătit pentru călătoria cu avionul, o formă de înlocuire, numită climatoterapie artificială, care simulează apa sărată, plină de minerale, din Marea Moartă, adăugând o soluție de sare bogată în magneziu în apa de baie împreună cu o formă specială de terapia cu lumină poate ajuta, de asemenea.

Beneficii pentru inimă

Balneoterapia vă poate ajuta și inima. Căldura apei dilată vasele de sânge, ceea ce scade tensiunea arterială, spune dr. Adolph Hutter, profesor de medicină la Școala de Medicină Harvard. Presiunea apei din jurul corpului crește, de asemenea, crește fluxul de sânge care merge înapoi la inimă și crește debitul cardiac.
Un studiu publicat în revista Heart a constatat că persoanele de vârstă mijlocie din Japonia care făceau o baie zilnică fie în apă caldă, fie în apă caldă, aveau un risc cu 28% mai mic de boli ale inimii și ale vaselor de sânge decât persoanele care nu se scăldau în cada mai mult de două ori pe săptămână. De asemenea, a constatat că cei care fac baie zilnic în apă caldă aveau un risc cu 26% mai mic de accident vascular cerebral decât cei care se scăldau în cadă mai rar.
Este un studiu care se adaugă la dovezile din acest domeniu, spune dr. Hutter. Dar este important de reținut că acest studiu a fost observațional și s-a bazat pe raportările oamenilor referitor la cât de des s-au scăldat. De asemenea, este posibil ca alți factori să explice diferențele. De exemplu, cei car făceau baie mai des ar fi putut avea alte obiceiuri sănătoase, cum ar fi exerciții fizice mai frecvente sau o dietă mai sănătoasă, factori despre care se știe că reduc riscul bolilor de inimă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel