Biopsia lichidă, un aliat contra cancerului. Prof. dr. Vlad Herlea, anunțul momentului: Metoda funcționează, avem feedback pozitiv!

EXCLUSIV
Domnul profesor doctor Vlad Herlea, șeful Laboratorului de anatomie patologică din Institutul Clinic Fundeni, a vorbit, luni, 3 mai, la Academia de Sănătate, despre cum se pune diagnosticul în funcție de biopsia lichidă – acei markeri biologici care se găsesc în sânge. 

"Din punct de vedere al anatomo-patologicului, centrat este pacientul, dar și medicina personalizată. Din punct de vedere anatomo-patologic, este un argument în plus pentru diagnostic, pentru monitorizare și screening-ul polioncologic al pacientului, dar asta nu exclude diagnosticul histopatologic de celălate lucruri care intră în apanajul specialităților de anatomie patologică. Este o abordare modernă și neinvazivă pentru pacienți, poate mai puțin în diagnostic, dar mai mult în monitorizare și screening. Această biopsie lichidă, de fapt valoarea moleculară prin tehnici de biologie moleculară, pune în evidență celulele liber-circulante tumorare sau ADN-ul celulelor distruse care există la nivelul organismului, neputând să analizăm și fragmente și acest ADN de la nivelul plasmei. Putem să-l analizăm și din tumora solidă. 

Din punct de vedere tehnic, să spun așa, toată această analiză se poate face pe o platformă automată pentru a elimina subiectivismul uman sau o tehnică umană. Există mai multe platforme, pe care nu o să le numesc acum, unele mai performante, altele, mai puțin performante, unele care utilizează per pacient niște cartușe mai scumpe sau mai puțin scumpe. Dar nu partea materială este foarte importantă. Problema este legată de eficiență și personalizarea care apare la nivelul pacientului. 

10 pacienți incluși până acum în această monitorizare

 

La ora actuală, în Institutul Clinic Fundeni, am pornit această metodă, ea funcționează, avem feedback pozitiv, avem 10 pacienți incluși până acum în această monitorizare, am făcut comparativ și biopsia lichidă, și biopsia din țesutul solid tumoral post chirurgical și ne axăm mai mult, sigur că la ora actuală putem să studiem sau putem să vedem acest ADN din celulele tumorale circulante de la pacienți cu melanom carcinom pulmonar , dar pentru noi sau pe specificul nostru, carcinomul colo-rectal este foarte important, putând să ajungem să detectăm mutațiile semnificative clinic în jur de 20 de mutații semnificative clinic pentru a vedea eficiența tratamentului, dacă apar recurențe post-terapeutice pe care, prin metodele uzuale, nu le putem vedea decât peste 3 sau 6 luni, ceea ce este foarte mult pentru pacient!", a precizat prof. dr. Vlad Herlea, la DC MEDICAL. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel