Cafeaua: care este cel mai sănătos mod de a o prepara
Autor: Angela Sabău pe 15 sep, 22:36 | Practic și util

Cafea, zaț de cafea

Despre beneficiile cafelei pentru sănătate s-a vorbit mult, însă puțini știu că este foarte important și modul de preparare, pentru ca aceste beneficii să fie maxime.

Consumul de cafea este legat de multe beneficii pentru sănătate, legate de greutate, tensiune arterială sau un risc redus de diabet și boli cardiovasculare. Dar nu orice metodă de preparare este la fel de benefică.

Un studiu publicat online de Jurnalul European de Cardiologie Preventivă a constatat că filtrarea cafelei (de exemplu, cu un filtru de hârtie) a avut efecte benefice pentru sănătate , în special pentru persoane în vârstă.

Cercetătorii au analizat răspunsurile sondajului a peste 500.000 de consumatori de cafea, sănătoși, cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani, care au fost urmăriți timp de aproximativ 20 de ani.

Persoanele mai tinere de 60 de ani care au băut până la patru căni de cafea, în special cafea filtrată, au avut rate mai scăzute de boală arterială și deces.

Rata mai scăzută de deces la consumatorii de cafea filtrată a persistat la persoanele cu vârsta de 60 de ani sau mai mult, dar s-a pierdut persoanele care au băut cinci sau mai multe căni pe zi.

Studiul este observațional și nu demonstrează că cafeaua filtrată este mai sănătoasă decât cafeaua nefiltrată, dar are sens. Cafeaua nefiltrată conține diterpeni, compuși care pot crește colesterolul, iar cercetătorii spun că o ceașcă de cafea nefiltrată conține de 30 de ori mai mulți diterpeni decât o ceașcă de cafea filtrată.

Așadar, utilizați acel filtru de cafea, păstrați cafeaua la presou sau cafeaua turcească nefiltrată pentru ocazii rare și luați în considerare limitarea consumului de cafea la mai puțin de cinci căni pe zi, în medie.

Practic și util Vezi toate articolele