Cancerul de piele: 14 strategii să-l eviți

Boli de piele
Cancerul de piele poate fi evitat. Iată 14 lucruri pe care le puteți face pentru a nu ajunge la medic.

Cancerul de piele - în special melanomul, cea mai gravă formă a bolii - se poate răspândi în alte părți ale corpului și poate deveni fatal. Deși melanomul reprezintă doar aproximativ 1% din cancerele de piele, acesta duce la majoritatea deceselor provocate de cancerul de piele.

Din fericire, există o mulțime de lucruri pe care le puteți face pentru a vă reduce riscul și pentru a vă depăși devreme dacă prezentați semne ale bolii. Pentru a preveni cancerul de piele, urmați aceste strategii de salvare a pielii, dermatologii vor să începeți să luați cât mai curând posibil.

1. Reduceți expunerea la soare

 „Cancerul de piele este cauzat de expunerea cronică cumulativă, nu doar de exagerarea expunerii la soare din când în când”, spune dr. Herman. „Gândiți-vă la toate momentele în care aveți expunere incidentală la ultraviolete (chiar și în zilele înnorate): mergând la mașină, scoțând coșul de gunoi, plimbându-vă cu câinele, efectuând comisioane, conducând (da, razele UV pot pătrunde în parbriz și geamurile mașinii!)”, mai spune ea.

2. Luați măsuri, indiferent de culoarea pielii.

„Cancerul de piele se poate întâmpla în toate etniile, inclusiv în persoanele de culoare”, spune Yolanda Lenzy, dermatolog certificat la bord și cosmetolog autorizat în Chicopee, MA. „De fapt, starul reggae Bob Marley a murit de melanom malign pe picior”.

Deși este adevărat că mai multă pigmentare a pielii vă poate reduce riscul de a dezvolta cancer de piele, cercetările arată că persoanele de culoare mor de melanom la o rată mai mare decât persoanele albe.

3. Nu presupuneți că sunteți condamnat.

Chiar dacă ați fost expus mult în soare de-a lungul timpului, puteți încetini intensitatea sau durata de expunere acum. „Nu este niciodată prea târziu”, spune dr. Chon

4. Folosiți creme de protecție solară

Nu trebuie să fie dificil să folosiți crema de protecție solară mereu, ori de câte ori vă expuneți pielea la razele soarelui. Sfatul doctorului Herman? Faceți-o parte din rutina de dimineață: păstrați protecția solară preferată (una care funcționează de fapt bine cu tipul de piele) lângă pasta de dinți, astfel încât să vă amintiți să vă spălați câteva după ce vă spălați pe dinți.

5. Folosiți suficientă protecție solară.

Nu este suficient să utilizați puțină cremă pentru toată ziua. Pentru a vă acoperi corect și complet corpul veți avea nevoie de o uncie de produs - suficient pentru a umple un pahar. Nu uitați urechile, gâtul și vârfurile picioarelor. „Protecția solară ar trebui să aibă SPF 30 sau mai mare și, cel mai important, să fie aplicată din nou la fiecare 2 până la 3 ore”, spune dr. Lenzy.

6. Încercați diferite formule de protecție solară.

„Fiecare protecție solară este formulată diferit, astfel încât textura este diferită”, spune dr. Chon. „Sunt atât de multe acum că încurajez pacienții să încerce câteva”. Unele s-ar put ea să funcționeze mai bine decât altele.

7. Stați la umbră pe cât posibil

Protecția solară ar trebui să fie prima dvs. apărare împotriva razelor nocive ale soarelui, indiferent unde vă aflați - dar nu ar trebui să fie singura dvs. Dacă sunteți afară și puteți sta la umbră (să zicem, sub un copac sau o umbrelă), faceți-o.

„Face o mare diferență”, spune dr. Chon, care recomandă, de asemenea, utilizarea îmbrăcămintei de protecție solară (cu un factor de protecție ultravioletă sau UPF) ca formă de umbră, mai ales dacă sunteți mult timp la soare .

8. Informați-vă despre cancerul de piele.

„Există trei tipuri principale de cancer de piele - celulele bazale, celulele scuamoase și melanomul - și pot avea apariții diferite", spune dr. Herman. Unele tipuri de cancer de piele pot fi, de asemenea, greu de identiicat pentru o persoană obișnuită, deoarece seamănă cu eczeme, piele uscată sau psoriazis.

Sfatul doctorului Herman? „Dacă aveți o nouă creștere sau o pată care își schimbă culoarea, crește, sângerează, nu se vindecă, pare a fi vindecată și apoi reapare, toate acestea sunt indicii pe care trebuie să le verificați la un dermatolog ”, ne sfătuiește ea.

9. Întrebați-vă dermatologul cât de des ar trebui să le verificați.

Ar trebui să faceți o vizită de bază la un dermatolog care vă poate verifica pielea din cap până în picioare, inclusiv pete greu de văzut, cum ar fi pe spate, scalpul și tălpile picioarelor. După aceea, nu mai există nicio regulă care să se potrivească tuturor cu privire la frecvența cu care ar trebui să reveniți la un control.

„Este cu adevărat personal, în funcție de istoricul familiei, de factorii de risc personal sau de antecedentele de cancer de piele”, explică dr. Chon.

10. Faceți fotografii.

Încercarea de a vă aminti exact cum arăta o aluniță sau o erupție cutanată în urmă cu câteva luni este dificilă - și încercarea de a-i explica medicului dumneavoastră este și mai dificilă. Dacă vedeți ceva îngrijorător, faceți o fotografie a acestuia pe smartphone. „Este o modalitate ușoară de a avea un fel de date obiective documentate despre cum arăta acum două luni sau acum o lună, astfel încât să le puteți monitoriza”, spune dr. Herman.

11. Nu amânați programările.

„Cu cât vezi mai devreme un dermatolog, cu atât poți aborda mai repede orice problemă apare împreună”, spune dr. Chon. Acest lucru este deosebit de important atunci când vine vorba de cancerul de piele. „Când este puțin și abia începe, este foarte ușor de îngrijit”, subliniază ea. „Dacă este devreme, este mult, mult mai bine.”

12. Fiți atent la ceea ce mâncați.

Există un motiv pentru care dieteticienii spun că ar trebui să vă umpleți farfuria cu un amestec de fructe și legume cu nuanțe vii: „Toate acestea au ceea ce numim fitonutrienți - „fito”adică plante, deci substanțe nutritive din plante - și antioxidanți care sunt foarte protectivi împotriva leziuni radicale la nivelul pielii ”, spune dr. Herman. (Radicalii liberi sunt molecule dăunătoare din mediu care cauzează leziuni ale pielii în timp.)

Ea recomandă să consumați alimente integrale, deoarece „pot avea alți nutrienți despre care nu am aflat încă, dar care pot funcționa sinergic cu alții despre care știm”.

În aceeași linie, ați putea să reduceți consumul de alcool și să vă bucurați în continuare de cafeaua dvs. cu cofeină - două strategii pe care cercetările arată că ar putea reduce riscul de melanom.

13. Întrebați-vă medicul despre suplimentele de protecție solară.

Dacă consumați frecvent produse bogate în nutrienți într-o gamă largă de culori, oferiți deja corpului dvs. o mulțime de vitamine și minerale de susținere. Dar unele suplimente vă pot ajuta să vă protejați pielea puțin.

14. Examinați medicamentele pe care le luați.

Unele medicamente pot provoca modificări ale pielii care o fac mai sensibilă la expunerea la ultraviolete. Vinovații obișnuiți includ anumite medicamente pentru colesterol, antibiotice, antifungice, AINS și chiar pilule contraceptive. Nu toată lumea reacționează la fel la medicamente, așa că verificați această listă de medicamente și luați măsuri preventive suplimentare dacă se întâmplă să luați unul dintre ele.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel