Când se permite vaccinarea împotriva Covid-19, cu un alt tip de vaccin față de prima doză: explicațiile CNCAV

Vaccinare
CNCAV vine cu precizări privind vaccinarea heterologă împotriva Covid-19. Astfel, există unele situații în care se acceptă administrarea dozei de rapel cu un alt tip de vaccin, față de prima doză.

Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) vine cu precizări privind condițiile în care se acceptă administrarea dozei de rapel de alt tip față de prima doză. CNCAV arată că în contextul creșterii cazurilor de infectare cu noua variantă a virusului SARS-CoV-2, care prezintă un grad ridicat de contagiozitate, vaccinarea persoanelor cu schemă completă este extrem de importantă pentru obținerea beneficiilor maximale împotriva maladiei COVID-19. 

Acestea sunt condițiile în care se permite vaccinarea heterologă împotriva Covid-19:

• se permite vaccinarea cu un alt tip de vaccin, față de cel administrat la prima doză, atunci când există o recomandare medicală atestată printr-un document medical ( bilet de externare, scrisoare medicală, adeverință medicală) și asumată de un medic cu drept de liberă practică; 

• în acest caz, în centrul de vaccinare va fi păstrată o copie după recomandarea medicală, atașată formularului de triaj medical și pacientul va semna consimțământul informat. 

De asemenea, CNAV aduce câteva detalii privind vaccinarea la femeia gravidă sau la cea care alăptează: 

• vaccinarea împotriva COVID-19 este indicată tuturor persoanelor începând cu vârsta de 12 ani, inclusiv femeilor gravide, care alăptează sau care intenționează să rămână însărcinate; 

• femeile însărcinate sau care alăptează pot beneficia de oricare dintre tipurile de vaccin autorizate la acest moment de către Agenția Europeană a Medicamentului și administrate pe teritoriul național. 

Reamintim că: 
Este important ca schema completă de vaccinare împotriva COVID-19 să se realizeze cu același tip de vaccin, conform autorizării emise de EMA. 

Pot exista, însă, și situații speciale în care se impune administrarea unui alt tip de vaccin fabricat după o tehnologie diferită: 

Pentru vaccinul Pfizer BioNTech: 
• Șoc anafilactic; 
• Miocardită/pericardită 

Pentru vaccinul Moderna: 
• Șoc anafilactic; 
• Miocardită/pericardită 

Pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) : 
• Șoc anafilactic; 
• Sindrom de tromboză cu trombocitopenie (SST); 
• Sindrom de extravazare capilară 

Vaccinarea împotriva COVID-19, concomitent cu alte tipuri de vaccinuri: 

• Vaccinurile împotriva COVID-19 pot fi administrate simultan sau la orice interval de timp cu alt produs din Programul Național de Vaccinare (PNV) destinat copiilor și grupelor populaționale aflate la risc (vaccinarea antigripală, vaccinarea anti-HPV), profilaxia tetanosului sau alte produse vaccinale care dețin autorizație de punere pe piață în România; 

• Administrarea acestora se poate realiza în depline condiții de siguranță, atât persoanelor care au primit doza 1, cât și doza 2 de vaccin anti COVID-19. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel