Castravetele, efectele benefice DOVEDITE ȘTIINȚIFIC. De ce să-i mănânci la fiecare masă

Castravetele este de fapt un fruct, nu o legumă așa cum este catalogat. El aduce numeroase beneficii pentru sănătate. Iată câteva dintre ele: 

Castravetele este, în primul rând, bogat în nutrienți (vitamine și minerale importante) și sărac în calorii. Castravetele crud, cu o greutate de 300 de grame, nedecojit, conține, printre altele:

- Calorii: 45
- Carbohidrati: 11 grame
- Proteine: 2 grame
- Fibre: 2 grame
- Vitamina C: 14% din cantitatea zilnică recomandată
- Vitamina K: 62% din din cantitatea zilnică recomandată
- Magneziu: 10% din din cantitatea zilnică recomandată
- Potasiu: 13% din din cantitatea zilnică recomandată
- Mangan: 12% din din cantitatea zilnică recomandată

Întrucât dimensiunea tipică de servire este de aproximativ o treime dintr-un castravete, practic la o masă ai parte de o treime din substanțele nutritive de mai sus.

Pentru a maximiza conținutul lor de nutrienți, castraveții ar trebui consumați fără a fi curățați de coajă. Și sunt ideali pentru dietă (link direct studiu).

În plus, castraveții au un conținut ridicat de apă. De fapt, sunt compuși din aproximativ 96% apă (link direct sursă).

Mai mult, un studiu realizat, în 2009, de cercetători de la Facultatea de Medicină, de la Universitatea din Aberdeen, a constatat că, după terminarea unui antrenament intens, castravetele poate hidrata corpul de două ori mai eficient decât un pahar cu apă. Ori, fără apă, celulele organismului nu pot funcționa corect. Dacă sunteți deshidratați puteți avea amețeli și vă puteți îmbolnăvi. În cazuri grave, poate fi necesar să mergeți la spital pentru tratament.

Calorii puține, plini de minerale și vitamine

La o sută de grame de castravete consumat la o masă mai obțineți pe cale naturală: 

- calciu - 14,70 mg;  
- carbohidrat - 1,40 g, 
- carotenoide, - 612,30 ug; 
- riboflavină - 0,09 mg; 
- seleniu - 0,50 ug; 
- steroli - 7,80 mg; 
- tiamina (vitamina b1) - 0,04 mg; 
- triptofan - 10,00 mg; 
- zinc- 0,09 mg. (sursa informațiilor)

Pentru că au atât de puține calorii, adică o „densitate energetică” foarte mică, sunt ideali în diete.

Antioxidanți

Aceste substanțe puternice ajută celulele să s e protejeze de daunele datorate substanțelor nocive care se formează în organism numite „radicali liberi”. Castraveții au un set unic de antioxidanți, inclusiv flavonoizi, lignani și triterpene. Acestea protejează nu numai celulele, ci și diminuează inflamația legată de artrită și alte afecțiuni pe termen lung.

Sănătatea inimii

Activitatea antioxidantă a compușilor din castraveți ajută la încetinirea sau evitarea apariției bolilor legate de inimă (link direct studiu). Unele cercetări arată că amestecul unic de nutrienți din semințele de castraveți ar putea ajuta la îmbunătățirea valorilor colesterolului (link direct studiu), ceea ce ar putea avea un impact direct asupra sănătății inimii. 

Castraveții murați

„Orice aliment fermentat este bun. Avem și murăturile la îndemână, și să ne amintim din perioada bunicilor noștri, că murăturile erau cea mai banală formă de a consuma legume în timpul iernii”, a arătat dr Mihaela Bilic, EXCLUSV la DC Medical. 

Ea a explicat și că pentru a se mura, castraveții sunt lăsați să stea într-o soluție de sare până când bacteriile încep să se hrănească cu ele și leguma se acrește. Asta creează acele „bacterii bune” (probiotice) care ajută organismul să lupte împotriva germenilor, să absoarbă nutrienții, să digere hrana, să crească imunitatea și chiar să controleze anxietatea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel