Cauze care îți îngreunează digestia : la unele nu te-ai fi așteptat

cele doua tipuri de cancer digestiv pe care le faci din cauza alimentelor Foto: Pixabay
Multe persoane care consideră că mănâncă sănătos, au, totuși, probleme cu digestia. Iată câteva posibile cauze.

Suntem cu toții conștienți că anumite obiceiuri alimentare greșite sau tipuri de alimente pot provoca o suferință digestivă.

Mâncarea prea multă poate duce la balonare și flatulență; în timp ce o competiție „cine poate mânca cel mai tare curry” te-ar putea lăsa încuiată în spatele ușii băii cu probleme de stomac.

Uneori, totuși, este mai puțin ușor să descoperiți ce se află în spatele indigestiei, arsurilor la stomac, durerilor de stomac sau a altor probleme digestive.

Iată câțiva vinovați simpli și obișnuiți pe care poate nu i-ați luat în considerare.

Consumul exagerat de fibră

Ni se spune adesea să creștem fibrele din dietă pentru o digestie mai bună. Dar creșterea bruscă și semnificativă a cantității de fibre pe care o consumați poate fi un șoc pentru sistemul digestiv și poate duce la flatulență, constipație și disconfort.

Ce puteți face în legătură cu aceasta: creșteți întotdeauna fibrele în dieta dvs. treptat, pentru a oferi corpului timp să se adapteze. Și asigurați-vă că beți și mai multă apă, deoarece fibrele absorb fluidele, astfel încât acest lucru vă va ajuta să vă mențineți scaunele moi.

Nopțile cu petreceri

Alcoolul irită sistemul digestiv, producând mai mult acid stomac decât în ​​mod normal. Acest lucru poate duce la reflux acid și la o mucoasă inflamată a stomacului. Alcoolul reduce, de asemenea, numărul de enzime digestive pe care corpul nostru le produce, ceea ce înseamnă că este posibil să nu absorbim nutrienții de care avem nevoie pentru a descompune alimentele în mod corespunzător.

Ce puteți face în legătură cu aceasta: respectați limita săptămânală de 14 unități pentru alcool și limitați cantitatea totală pe care o aveți într-o singură zi.

Un pic prea multă cofeină

Unii oameni sunt sensibili la cofeină și au ca rezultat creșterea producției de acid în stomac, declanșând arsuri la stomac. Cafeaua are, de asemenea, un efect laxativ. Un studiu realizat pe 12 persoane sănătoase, publicat în Jurnalul European de Gastroenterologie și Hepatologie, a constatat că o ceașcă de cafea neagră avea aceeași putere de a stimula mușchii colonului ca și a lua masa.

Ce puteți face în acest sens: reduceți ceaiul și cafeaua cu cofeină și urmăriți sursele „ascunse” de cofeină, de exemplu în ciocolată, băuturi energizante și unele medicamente.

Obiceiul de a fuma

Fumatul afectează și slăbește mușchiul sfincterian de la capătul esofagului, cel care împiedică acidul să se deplaseze în afara stomacului. Astfel, apare refluxul acid, care poate duce la ulcere și afecțiuni inflamatorii intestinale.

Administrarea anumitor analgezice

Analgezicele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul și aspirina, pot irita mucoasa intestinală prin slăbirea apărării sale împotriva acidului din stomac. Acest lucru poate duce la ulcere sau sângerări. Și administrarea de AINS poate, de asemenea, să slăbească mușchiul sfincterului esofagului - crescând șansele de arsuri la stomac.

Mâncatul noaptea târziu

Corpul nostru digeră cel mai bine în poziție verticală.

Acest lucru înseamnă că întinderea în pat la scurt timp după ce a mâncat facilitează deplasarea acidului stomacal în esofag, provocând arsuri la stomac.

Ce puteți face în acest sens: ajutați-vă sistemul digestiv, permițând trei până la patru ore după ce ați mâncat înainte de a vă întinde, astfel încât stomacul să se poată goli.

Într-un studiu publicat în Gut, cercetătorii au descoperit că gazele stomacului au fost expulzate mai repede atunci când participanții erau în poziție verticală, decât atunci când se întindeau pe spate.

Dacă arsurile la stomac vă deranjează în pat, încercați să vă sprijiniți umerii pe perne sau să ridicați capul patului, astfel încât pieptul să fie mai înalt decât talia.

Exces de vitamina C

Avem nevoie de vitamina C în fiecare zi, dar unii oameni exagerează. Astfel, administrarea unor cantități mari sub formă de supliment - de obicei mai mult de 1000 mg - poate provoca diaree, flatulență și dureri de stomac.

Ce puteți face în acest sens: Citiți întotdeauna eticheta și urmați instrucțiunile de dozare corecte. Puteți încerca, de asemenea, un supliment de vitamina C „tamponat” care are minerale adăugate pentru a ușura digestiile sensibile

Stresul îngreunează digestia

Când vă simțiți stresat, este normal să experimentați simptome precum insomnia sau să vă bazați pe cafea pentru a trece peste zi.

Dar stresul poate afecta și digestia, care poate avea un efect serios. Când digestia noastră este dezechilibrată, este posibil să nu producem suficient acid gastric. Acest lucru înseamnă că este posibil să nu putem absorbi nutrienții în mod corespunzător din alimentele noastre, ducând la o lipsă de vitamine și minerale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel