Ce își doresc pacienții cu boli rare din România. Dorica Dan: Fiecare dintre noi se gândește cu speranță și bucurie că există aceste fonduri

Dorica Dan, presedintele ANBRaRo
EXCLUSIV
Dorica Dan, președinte Alianța Națională pentru Boli Rare România, a vorbit despre planul național de redresare și reziliență pentru pacienții care au nevoie mare de terapii scumpe. Declarația a fost făcută în cadrul dezbaterii organizate de grupul de presă DC Media Group, „PNRR – urgențe ale sistemului național de sănătate”.

S-a discutat despre patologii care afectează oamenii, cum văd pacienții din Alianța Națională pentru Boli Rare România, mai ales cei care au nevoie mare de terapii scumpe, planul național de redresare și reziliență. În ce măsură va impact sistemul național de sănătate.

"Fiecare dintre noi se gândește cu speranță și bucurie că există aceste fonduri pentru sistemul național de sănătate, speranțele sunt mari, eident că planul național de reziliență și reconstrucție va ajuta doar în măsura în care acesta este completat de planul operațional de sănătate, pentru că acolo vom găsi alte obiective. Pentru planul național de reziliență, pacienții așteaptă cu interes aceste centre medicale integrate. Ceea ce nu reiese din planul național de reziliență este dacă va avea și o strategie de îngrijire integrată, pentru că nu este definită îngrijirea integrată încă, iar serviciile integrate sunt finanțate pe bucăți, în continuare, și acreditate pe bucăți ba de Ministerul Sănătății, ba de Ministerul Muncii. Credem că este nevoie de o viziune integrată și de o strategie de îngrijire integrată, în primul rând, și sigur că avem nevoie de strategia națională de sănătate să fie finalizată.

Ceea ce își doresc pacienții cu boli rare este ca planul național de boli rare, care există din anul 2008, teoretic cel puțin, iar din 2014 este componenta strategiei naționale de sănătate, să regăsim acest plan național de boli rare integrat în strategia națională de sănătate și în aceste priorități de finanțare, pentru că noi considerăm că este necesar ca obiectivele din planul național de boli rare să fie finanțate.", a precizat Dorica Dan, președinte Alianța Națională pentru Boli Rare România. 

Citește și Attila Laszlo, despre PNRR: nu sunt chiar atât de optimist privind planul de reziliență

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel