Ce te așteaptă după 60 de ani: cele mai comune 10 probleme ale vârstei a treia

Bătrânețe    FOTO: pexels.com
O serie de probleme vin asociate cu îmbătrânirea. Iată care sunt cele mai frecvente și cum le puteți preveni.

Așanumita „vârstă a treia” a vieții poate veni cu o varietate de probleme de sănătate legate de îmbătrânire. Iată care sunt cele mai frecvente probleme de sănătate din decada a șasea a vieții, potrivit experților.

1 Sănătatea dentară

Deoarece dinții nu se regenerează, pe măsură ce îmbătrânim, sănătatea noastră dentară tinde să fie compromisă. „Este posibil ca mulți oameni să nu-și dea seama că o igienă orală adecvată este poarta către o sănătate generală bună, iar o igienă orală slabă poate duce la probleme grave de sănătate, inclusiv probleme cardiace, infecții respiratorii, demență, cancer și multe altele”, subliniază Keith Krell, președinte al Asociației Americane a Endodontiștilor.

2 Zona Zoster

Ai avut varicela în copilărie? Zona zoster este o reactivare a virusului varicelei la vârsta adultă, explică medicul Matthew Mintz. Majoritatea dintre noi care am crescut înainte de vaccinul împotriva varicelei aveam varicela și s-a rezolvat. Cu toate acestea, organismul nu scapă niciodată de virus, ci mai degrabă virusul se ascunde în rădăcinile nervoase, iar sistemul nostru imunitar menține virusul acolo. „Pe măsură ce îmbătrânim, mai ales după 60 de ani, sistemul nostru imunitar slăbește și virusul poate călători pe rădăcinile nervoase până la piele provocând o erupție dureroasă severă”, spune dr. Mintz. În plus, în unele cazuri, durerea persistă chiar și atunci când erupția cutanată se rezolvă odată cu tratamentul.

Din această cauză, noul vaccin împotriva zosterului numit Shingrix este recomandat adulților peste 50 de ani. „Vaccinul stimulează sistemul imunitar și este eficient în prevenirea acestei boli”, spune dr. Mintz.

3 Probleme cu podeaua pelviană

La această vârstă (peste 60 de ani), femeile au trecut prin menopauză. Cu toate acestea, schimbările hormonale, precum și uzura treptată a mușchilor și a țesutului conjunctiv pot provoca mai multă "relaxare" în țesutul podelei pelvine, subliniază expertul în fitness și wellness Kelly Bryant. „Cele mai frecvente pe care le văd sunt incontinența urinară (în special scurgere atunci când fug/sar/strănută/râd) și prolapsul organelor pelvine”, dezvăluie ea.

Abordarea acestor probleme din timp este cel mai simplu mod de a le evita pe măsură ce îmbătrânim, subliniază Bryant. Cu toate acestea, există multe modalități non-chirurgicale de a crește rezistența podelei pelvine și de a reduce sau elimina complet aceste simptome. „Acestea variază de la practicarea unui kegel mai eficient (angajare lentă și controlată a întregului planșeu pelvin - nu doar sfincterul uretral - și eliberare lentă, controlată), o mai bună conștientizare a controlului podelei pelvine în timpul exercițiului și pur și simplu respirație completă, respirații diafragmatice profunde."

4 Lipsa respirației

Deoarece mulți oameni în vârstă de 60 de ani suferă fie de creșterea colesterolului, fie de hipertensiune arterială, respirația scurtă este o afecțiune obișnuită care îi trimite la cabinetul medicului, dezvăluie medicul Joyce Oen-Hsiao, director de cardiologie clinică la Yale Medicine. „Anii cu tensiune arterială ușor crescută (chiar chiar la un nivel de 155/85) și lipsa exercițiului (deoarece lucrează atât de mult) determină arterele cardiace și inima să devină mai puțin conforme - ceea ce înseamnă că nu sunt capabile să se relaxeze la fel ca înainte ", explică ea. Deoarece nu se pot relaxa la fel de bine, presiunea din interiorul arterelor și, în cele din urmă, a inimii, se acumulează.

Cel mai bun mod de a evita acest lucru este să vă mențineți tensiunea arterială sub control imediat ce știți că începe să crească. În plus, dr. Oen-Hsiao sugerează să încercați să faceți exerciții cardio (mers pe jos, ciclism, alergare etc.) în mod regulat, menționând că American Heart Association recomandă 150 de minute de exerciții cardio moderate în fiecare săptămână. „Făcând aceste două lucruri, arterele și inima nu se vor rigidiza la fel de repede”, spune ea.

5 Umflarea picioarelor

Din aceleași motive, multe persoane de peste 60 de ani suferă de umflarea gleznelor și a picioarelor inferioare. „Aceasta este o problemă obișnuită și se datorează rigidizării arterelor cardiace și, de asemenea, a inimii”, subliniază dr. Oen-Hsiao.

Pe lângă faptul că face aceleași recomandări ca și pentru dificultăți de respirație, dr. Oen-Hsiao sugerează evitarea alimentelor sărate, „deoarece acest lucru poate crește tensiunea arterială și poate provoca umflarea picioarelor”. Dacă aveți deja simptome, medicul dumneavoastră vă poate prescrie un diuretic (o pastilă de apă) pentru a vă ajuta să scăpați de lichidul care s-a acumulat. „Asigurați-vă că luați acea pastilă de apă (împreună cu pastilele pentru tensiunea arterială) conform prescrierii”, adaugă ea. Și rețineți: cea mai bună prevenire este să vă mențineți sănătatea cât mai devreme posibil. "Nu uitați să aveți grijă de corpul vostru, astfel încât să vă puteți bucura de pensionare cu cât mai puține pastile!"

6 Probleme de somn

A adormi și a dormi toată noaptea poate deveni mai dificil pe măsură ce îmbătrânim, parțial datorită faptului că organismul nostru produce mai puțini hormoni de creștere și melatonină, dar este la fel de important ca oricând să dormim bine. Charles Odonkor, medic fiziolog Yale Medicine, subliniază că persoanele în vârstă de peste 60 de ani sunt adesea lipsite de somn, dormind mai puțin de 7-9 ore de somn, care sunt recomandate pe noapte. În timp ce unele dintre acestea se pot datora unor probleme medicale existente sau stresului, factori externi joacă, de asemenea, un rol. „Vizionarea la televizor, utilizarea telefoanelor inteligente, computerelor, ipad-urilor și dispozitivelor inteligente în pat noaptea ne mărește expunerea la iluminatul artificial noaptea și acest lucru perturbă cronic ceasul natural al corpului nostru - ritmul circadian”, subliniază el. „Expunerea la lumină artificială determină corpul nostru să secrete mai puțină melatonină, ceea ce întârzie apariția somnului și duce la o calitate slabă a somnului. A face acest lucru în fiecare noapte poate duce la lipsa cronică de somn, care scade casele anabolice necesare pentru construirea forței musculare. Crește hormonii catabolici, cum ar fi cortizolul. asociate cu stresul, creșterea în greutate, oboseala cronică și afectarea cogniției. "

Dr. Odonkor sugerează îmbunătățirea obiceiurilor de somn prin simpla oprire a dispozitivelor electronice înainte de culcare.

7 Dureri cronice și rigiditate corporală

Dr. Siri Smith de la Tru Whole Care atrage atenția asupra faptului că îmbătrânirea poate duce la degenerarea coloanei vertebrale și a articulațiilor, motiv pentru care atât de mulți adulți în vârstă găsesc nevoia de intervenții chirurgicale de înlocuire a articulațiilor.

Dr. Smith sugerează să ai grijă de corpul tău - indiferent dacă este vorba de muncă chiropractică, kinetoterapie sau exerciții fizice, „toate cu scopul de a ameliora durerea, de a restabili funcția și de a opri procesul degenerativ!”

8 Probleme de sold

Pe măsură ce îmbătrânim, putem pierde forța musculară și flexibilitatea articulațiilor, ceea ce afectează și timpul nostru de reacție. Suntem, de asemenea, mai susceptibile de a avea probleme vestibulare crescute, ceea ce înseamnă că diminuarea vederii și auzului ne poate strica echilibrul, subliniază dr. Smith. Acesta este motivul pentru care, cu cât înaintăm în vârstă, cu atât parcă ne deteriorăm mai mult.

Întăriți-vă corpul! „Există multe exerciții care pot ajuta în mod special la echilibru”, susține dr. Smith. "Tai chi este foarte util sau pur și simplu stai pe un picior la rând timp de 30 de secunde, cu ochii deschiși. Dacă acest lucru devine ușor, fă-l cu ochii închiși. Asigură-te că ești lângă un perete pentru a te ține, dacă este necesar!"

9 Crampe la picioare

Dacă simțiți dureri de picioare, aceasta se poate datora unor afecțiuni medicale sau medicamente sau poate fi la fel de simplă ca deshidratarea sau un dezechilibru electrolitic, subliniază dr. Smith. Din păcate, ele pot fi, de asemenea, foarte dureroase și ne pot trezi în timpul nopții.

A rămâne hidratat și a lua un supliment de magneziu poate fi util pentru a menține crampele la picioare la distanță, subliniază dr. Smith. De asemenea, ea sugerează să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a afla dacă vreunul dintre medicamentele dvs. cauzează durerea.

10 Scăderea înălțimii și înrăutățirea posturii

Nu, nu este doar imaginația noastră: ne micșorăm. Știința a stabilit că toată lumea își pierde înălțimea pe măsură ce îmbătrânește. Cu toate acestea, unii oameni se micșorează la rate mai mari decât alții datorită osteoporozei și degenerării coloanei vertebrale, care reprezintă pierderea înălțimii discului coloanei vertebrale și amortizarea articulațiilor.

Postura slaba poate provoca dureri de spate și gât, din cauza poziției înainte a capului, care pune greutatea deasupra gâtului, care este  mai mic, explica dr. Smith. La rândul său, ne poate afecta respirația, deoarece scade spațiul pentru inimă și plămâni. „Ne face să arătăm mai în vârstă decât suntem și o postură slabă duce la degenerescența coloanei vertebrale, deoarece adaugă o încărcătură suplimentară oaselor și mușchilor noștri, pe care nu este concepută să o gestioneze”.

Exercițiul este o modalitate excelentă de a vă menține sănătatea oaselor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel