Ce trebuie sa stii despre osteoporoza, boala oaselor fragile

Cuvantul “osteoporoza” inseamna “os poros”. Osteoporoza este o boala care slabeste oasele, ducand la un risc crescut de fracturi osoase bruste. Practic, pacientii care sufera de aceasta boala au mai putina masa osoasa si mai putina rezistenta in oase. Afectiunea se dezvolta adesea fara simptome sau durere si, de obicei, nu este descoperita pana cand oasele slabite provoaca fracturi dureroase. Cele mai multe dintre fracturile de care au parte pacientii cu osteoporoza apar in zona soldului, incheieturii si coloanei vertebrale.

Care sunt cauzele osteoporozei?

Cercetatorii inca nu au aflat motivul exact pentru care se dezvolta osteoporoza, insa au descoperit modul in care se dezvolta boala. Oasele sunt formate din tesut viu, in crestere. Interiorul osului sanatos arata ca un burete. Aceasta zona se numeste os trabecular. O coaja exterioara de os dens se infasoara in jurul osului spongios. Aceasta coaja dura se numeste os cortical.

Cand apare osteoporoza, “gaurile” din “burete” devin mai mari si mai numeroase, ceea ce slabeste interiorul osului.

Dupa cum stim, oasele au rolul de a sustine corpul si de a proteja organele vitale. De asemenea, oasele stocheaza calciu si alte minerale. Cand organismul are nevoie de calciu, acesta descompune si reconstruieste osul. Acest proces, numit remodelare osoasa, furnizeaza organismului calciul necesar, mentinand oasele puternice.

Pana la aproximativ 30 de ani, in mod normal, construiesti mai mult os decat pierzi. Dupa varsta de 35 de ani, descompunerea osoasa apare mai repede decat acumularea osoasa, ceea ce determina o pierdere treptata a masei osoase. Daca ai osteoporoza, pierzi masa osoasa intr-un ritm mai mare. De asemenea, femeile aflate la menopauza au parte de o descompunere osoasa si mai rapida.

Care sunt simptomele osteoporozei?

De obicei, osteoporoza nu prezinta simptome. De aceea, este numita si boala tacuta. Cu toate acestea, daca observi urmatoarele semne, iti recomandam o programare la o clinica de reumatologie in Bucuresti pentru o consultatie amanuntita:

pierderea inaltimii;schimbarea posturii (mod de aplecare a corpului intr-un mod neobisnuit);respiratie scurta (capacitate pulmonara mai mica din cauza discurilor comprimate);fracturi osoase;durere la nivelul spatelui inferior.

Cine este expus riscului de a dezvolta osteoporoza?

Exista mai multi factori care cresc riscul de a dezvolta osteoporoza, doi dintre cei mai semnificativi fiind genul si varsta.

Riscul tuturor pentru fracturi de osteoporoza creste odata cu inaintarea in varsta. Cu toate acestea, femeile cu varsta peste 50 de ani sau femeile aflate in postmenopauza prezinta cel mai mare risc de a dezvolta aceasta boala. Femeile sufera pierderi osoase rapide in primii 10 ani de la intrarea in menopauza, deoarece atunci au parte de o productie scazuta de estrogen, un hormon care are un rol semnificativ in protejarea organismului impotriva pierderii osoase excesive.

Un alt factor este structura osoasa si greutatea corporala. Persoanele mici si subtiri prezinta un risc mai mare de a dezvolta boala, deoarece au mai putin os de pierdut decat persoanele cu greutate corporala mai mare.

Istoricul familial joaca, de asemenea, un rol in riscul de aparitie a bolii. Daca parintii sau bunicii tai au avut semne de osteoporoza, cum ar fi fractura de sold dupa o cadere minora, este posibil sa prezinti un risc mai mare de a dezvolta boala.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel