Centru de mastocitoză, înființat oficial la Baia Mare. Filială a Centrului European de Excelență România

Probe de sânge
La Baia Mare, la Spitalul Județean, a fost înființat oficial, al doilea centru de mastocitoză din România, care deocamdată este o filială a Centrului European de Excelență în Mastocitoză din România.

„După o muncă greu de descris în cuvinte și în urma unor evaluări conform unor criterii stabilte la nivel internațional, sub coordonarea ministrului Sorina Pintea, a fost înființată filiala Centrului European de Excelență în Mastocitoză România, coordonat la nivel național de conf univ dr Horia Bumbea!”, a anunțat Nicoleta Vaia Nidelea, președintele Asociației Suport Mastocitoză România.

Înființarea acestui centru s-a putut face pentru că la Spitalul Județean de Urgență Baia Mare există departamentele de hematologie, UPU, ATI, alergologie, gastroenterologie, dermatologie, anatomie patologică, psihiatrie, dar și capacitatea de a alcătui în regim de urgență o echipă multidisciplinară de intervenție, heliport pe care se poate ateriza și noaptea, posibilitatea preluării pacienților cu mastocitoză și sindrom de activare mastocitară din tot Nord-Vestul țării. „Acestea au fost motivele pentru care Centrul de Mastocitoză din Baia Mare va fi pe pagina European Network Center of Mastocytosis", a spus Nidelea.

Echipa de la Spitalul din Baia Mare va fi coordonată de dr Cristina Truică.

„Este un moment dens, emoționant. Sunt 4 ani de când doresc o filială care să îndeplinească toate criteriile internaționale, pentru că noi suntem parte a unui prestigios organism internațional și nu suntem coordonați de instituțiile de aici. Profesionalism, multă dăruire, dorința de a face parte din Centrul European de Excelență în Mastocitoză România, prezența unor invitați de prestigiu, prezentarea de mare excepție susținută de conf univ dr Horia Bumbea, au făcut ca ziua de azi să fie una memorabilă la Conferința pentru Medicina de Urgență de la Baia Mare. Am luptat mult pentru asta, nu mă interesează culoarea politică și mi-aș fi dorit ca mai multe spitale să își dorească să îndeplinească aceste criterii. Este un moment de bucurie", a adăugat președintele Asociației Suport Mastocitoză România.

Mastocitoza este o boală hematologică rară având o incidență de 0,3 cazuri la 100.000 de locuitori pe an, iar în România sunt diagnostgiciate mai puține cazuri decât ar trebui să fie statistic.

„Există un număr mic de pacienți cu masticitoză, 122, dar din punctul nostru de vedere aceștia sunt mai mulți, doar că tehnica de diagnostic nu este foarte bine pusă la punct, în sensul că nu avem centre sau specialiști suficient de bine pregătiți pentru a putea diagnostica această boală. (...) Din păcate, niciun centru universitar nu a dorit să preia această sarcină, adică înființarea acestui centru, pentru că nu este foarte simplu. Un astfel de centru presupune existența unei echipe multidisciplinare, adică medic hematolog, alergolog, urolog, medic de laborator, deci există niște condiții care trebuie îndeplinite. Din feicire, aceste condiții asociația le-a găsit la Baia Mare, precum și voința de a înființa acest centru aici", a menționat Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, actualmente manager al Spitalului Județean de Urgență Baia Mare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel