Cinci obiceiuri care te îmbătrânesc mai repede

Ten, față   Imagine cu rol ilustrativ
Obiceiurile noastre zilnice ne influențează sănătatea, dar se pare că nu doar atât. Unele dintre ele se pot vedea pe chipul nostru făcându-ne să părem mai în vârstă.

Experții spun că a apărut un adevăr incomod: în timpul pandemiei, mulți dintre noi am dezvoltat obiceiuri proaste - sau am înrăutățit unele obiceiuri - care ne pot lua ani buni din viață, îmbătrânind prematur aspectul și diversele sisteme ale corpului. Iată cinci tipare de zi cu zi care te îmbătrânesc mai repede, conform științei.

1 Consumați prea mult zahăr

Alimentele zaharoase se pot acumula cu adevărat kilograme. De asemenea, pot adăuga ani pe fața ta. Potrivit unui studiu publicat în revista Clinical Dermatology, zahărul consumat se leagă și dăunează colagenului și elastinei, compușii care ne mențin pielea robustă și tânără - de fapt, împiedică organismul să le repare.

Cel mai bun pariu pentru o îmbătrânire sănătoasă:

Evitați băuturile îndulcite cu zahăr și alimentele procesate și fiți conștienți de cantitatea adăugată de zahăr din produsele pe care le cumpărați, verificând etichetele

Accentuați alimentele integrale. „Consumul de fructe și legume proaspete poate ajuta la prevenirea deteriorării care duce la îmbătrânirea prematură a pielii”, spune Academia Americană de Dermatologie. „Rezultatele studiilor de cercetare sugerează, de asemenea, că o dietă care conține mult zahăr sau alți carbohidrați rafinați poate accelera îmbătrânirea”.

2 Nu dormiți suficient

Somnul este momentul în care corpul primește „întreținerea” necesară, repornirea și repararea a tot, de la creier la piele. Potrivit unui studiu publicat în Clinical and Experimental Dermatology, femeile care au raportat un somn de bună calitate au experimentat o „recuperare a barierei cutanate” cu 30% mai mare decât cele care au dormit slab și au avut „îmbătrânire intrinsecă a pielii semnificativ mai mică”. Mai mult: un somn suficient pare să scadă riscul apariției mai multor boli cronice, inclusiv boli de inimă, cancer și demență. Experții, inclusiv Fundația Națională a Somnului, recomandă șapte până la nouă ore în fiecare noapte.

3 Beți prea mult alcool

Suprasolicitarea cronică a alcoolului vă poate îmbătrâni prematur, din interior și din exterior. Alcoolul deshidratează pielea și provoacă inflamații, ceea ce poate duce la înroșirea feței, umflături și capilare rupte. De asemenea, poate deteriora inima și împiedica ficatul să detoxifice în mod corespunzător corpul și să proceseze grăsimile și carbohidrații. Nu este un aspect grozav. Pentru a preveni îmbătrânirea prematură și pentru a reduce riscul de cancer sau boli de inimă, experții recomandă nu mai mult de două băuturi pe zi pentru bărbați și una pentru femei.

4 Nu faceți suficientă mișcare

Pentru a vă menține inima, creierul și imunitatea în formă maximă - și pentru a preveni îmbătrânirea prematură a pielii - faceți exerciții în majoritatea zilelor săptămânii. „Exercițiul moderat poate îmbunătăți circulația și stimula sistemul imunitar”, spune Academia Americană de Dermatologie. "Acest lucru, la rândul său, poate conferi pielii un aspect mai tânăr." American Heart Association recomandă 30 de minute de exerciții fizice moderate (cum ar fi mersul pe jos) pe zi pentru a preveni bolile de inimă.

5 Fumați

Aceasta este în esență o țigară: sutele de toxine din fumul de țigară determină restrângerea vaselor de sânge, împiedicând oxigenul și substanțele nutritive să ajungă la piele. „Fumatul accelerează foarte mult viteza cu care îmbătrânește pielea”, spune AAD. „Provoacă riduri și un ten tern, întunecat.” În același timp, aceste toxine afectează vasele de sânge, inima, plămânii, ficatul și rinichii. Potrivit unui studiu publicat în JAMA, cercetătorii au descoperit că fumătorii au ridurile de trei ori mai mari decât nefumătorii. Deci, renunțați la fumat cât mai repede.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel