CNAS va avea DOI VICEPREȘEDINȚI. Iată cine îi alege și ce salariu vor avea, modificare publicată în Monitorul Oficial

CNAS. Foto: Agerpres
Ordonanța de Urgență nr. 12 din 24 februarie 2021, publicată deja în Monitorul Oficial, aduce o modificare în conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), care va avea doi vicepreședinți, nu doar unul, ca până acum. Iată cine și cum îi alege, dar și ce salariu vor avea!

Ordonanța de Urgență nr. 12 din 24 februarie 2021, publicată în Monitorul Oficial nr. 192 din 25 februarie 2021, modifică Legea nr. 95 din 14 aprilie 2006 (republicată) privind reforma în domeniul sănătății. Mai precis, în conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate apare un al doilea vicepreședinte. 

Conform Articolulului 282 se adaugă litera e care spune explicit că CNAS va avea, pe lângă adunarea reprezentanților, consiliul de administrație, președinte, director general și comitetul director și doi vicepreședinți. 

Aceștia sunt și vicepreședinți ai Consiliului de Administrație și sunt aleși de membrii acestuia prin vot secret, conform Articolului 287. 

„(2) Consiliul de administrație are doi vicepreședinți aleși de consiliul de administrație prin vot secret. Vicepreședinții consiliului de administrație sunt și vicepreședinții CNAS”, se arată în textul legii. 

De asemenea, „(3) Președintele, vicepreședinții și directorul general ai CNAS se suspendă de drept din funcțiile deținute anterior, pe perioada executării mandatului, cu excepția celor prevăzute la art. 292 alin. (1)”.

La fel ca președintele și vicepreședinții sunt numiți pe o perioadă de 4 ani. „Aceștia nu pot exercita pe durata mandatului nicio altă funcție sau demnitate publică, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul superior”, se arată la Art 292 (1).

Consiliul de administrație al CNAS este cel care va aproba atribuțiile vicepreședinților, la propunerea președintelui (Art 289 litera f)

Ce salariu vor avea vicepreședinții

Totodată, Art 292 (2): „Membrii Consiliului de administrație al CNAS, pe perioada exercitării mandatului, nu sunt salariați ai CNAS, cu excepția președintelui și a vicepreședinților, și nu pot ocupa funcții în structurile executive ale caselor de asigurări. Aceștia nu pot exercita activități la societăți reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, sau la alte unități care se află în relații contractuale cu casele de asigurări”. 

„b) pentru vicepreședinți, la nivelul indemnizației prevăzute de lege pentru funcția de subsecretar de stat”, se mai arată în modificarea legislativă. 

În acest moment, CNAS are un președinte - Adrian Gheorghe, un director general - Călin Gheorghe Fechete și un vicepreședinte - Adela Cojan. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel