Costache despre copilul anesteziat: ”Acolo a fost un derapaj al unui medic”

Dr Victor Costache. Foto: DC Medical
Ministrul Sănătății Victor Costache a declarat că ”este o tragedie” ce i s-a întâmplat copilului de 4 ani, din Pitești, și că săptămâna viitoare va avea loc o întânire cu medicii stomatologi.

Copilul anesteziat la stomatolog, în Pitești, adus în comă la București, se află în stare critică, a precizat ministrul Sănătății Victor Costache, la începutul unei conferințe de presă. ”E o tragedie ce nu trebuie să se mai repete”, a declarat oficialul.  

Acesta a precizat că Direcția de Sănătate Publică a suspendat activitatea respectivei clinici din Pitești și că va da și cea mai mare amendă posibilă în acest caz. Iar pe lângă acestea a mai amintit că se desfășoară și anchete separate ale procurorilor și a Colegiului Medicilor.

”De îndată ce avem concluziile, vi le vom comunica. Este evident că anestezia generală nu se poate practica decât în condițiile prevăzute legal. Nu poți administra medicamente de acel tip. Este vorba de propofol fără o sală de trezire, asistență medicală. Sunt mai multe prevederi. Așteptăm concluziile. Acea substanță se folosește exclusiv ca spitalicesc, nu o putem folosi într-un cabinet stomatologic, fără sistem de monitorizare, fără toate circuitele. (…) Acolo au fost probleme pe care le va arăta ancheta”, a declarat ministrul Victor Costache.

Acesta a mai precizat că la respectiva clinică, ”acolo, a fost un derapaj al unui medic” și că doctorul acela riscă dosar penal.

Nereguli depistate înainte?

Întrebat de jurnaliști de ce nu se iau măsuri pentru a fi descoperite neregulile înainte de a avea loc tragedii, mai precis de ce DSP-urile nu controlează dinainte unitățile medicale, ministrul le-a răspuns:

„Vedeți dumneavoastră, DSP-urile au o activitate de control intensă și uneori suntem criticați când vrem să securizăm aceste activități. Vă aduc aminte, au fost foarte multe accidente în ultima perioadă, pe școli. Am constatat că DSP-urile fuseseră scoase din circuitul legislativ. Deci, de fiecare dată când se ia o măsură suplimentară de a introduce DSP, de a crește controlul în interesul pacienților și populației din România, sunt și foarte multe critici”.

Ce s-a întâmplat 

Un copil în vârstă de 4 ani a fost transportat de urgență, luni seară, 10 februarie, la Spitalul Grigore Alexandrescu din București, după ce i s-a făcut anestezie totală în timpul unei intervenții stomatologice la o clinică privată din Pitești. Copilașul a intrat în comă și a fost dus de urgență la spital, la secția de Pediatrie, dar pentru că starea sa era mult prea gravă, medicii l-au transferat la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu" din București.

Astăzi, purtătorul de cuvânt al Spitalului "Grigore Alexandrescu" din Capitală, Raluca Alexandru, a declarat că copilul respiră doar cu ajutorul aparatelor și nu mai are activitate cerebrală"S-a efectuat, în prezenţa părinţilor, ElectroEncefaloGrama, care a arătat lipsa activităţii cerebrale. Copilul respiră doar susţinut de aparate", a transmis Raluca Alexandru.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel