COVID-19: persoanele infectate asimptomatice transmit cel mai adesea boala

Coronavirus. Foto: Pixabay
Conform unui studiu, cel mai mare risc de infectare este al persoanelor care sunt infectate, dar nu au simptome.

Un studiu publicat recent în JAMA Network Open arată că este un risc mult mai mare de a te infecta cu virusul ce produce COVID-19 de la persoane infectate, dar asimptomatice.

Autorii studiului au calculat că mai mult de jumătate din toate cazurile de COVID-19 au fost răspândite probabil de către cineva fără simptome ale bolii. Pe baza datelor din opt studii COVID-19 din China, cercetătorii au dezvoltat un model care ar putea estima modul în care oamenii au fost infectați, analizând în mod specific dacă o infecție ar fi venit de la cineva cu sau fără simptome.

Ei au împărțit persoanele asimptomatice în două grupuri: cei care au fost infectați, dar nu aveau încă simptome (presimptomatice), și cei care au fost infectați, dar nu au avut niciodată simptome. Autorii studiului au presupus că au fost necesare cinci zile de la expunere pentru ca simptomele să se dezvolte sau ca cineva să primească un test pozitiv. Modelul a presupus, de asemenea, că oamenii au fost infecțioși timp de 10 zile. Folosind aceste ipoteze, au stabilit că 59% dintre oameni au fost infectați de cineva fără simptome. 35% din total ar fi fost infectat de cineva care era presimptomatic și 24% de cineva care nu ar dezvolta niciodată simptome. Aceste cifre au crescut când cercetătorii și-au modificat modelul pentru a presupune că toată lumea era infecțioasă cu o zi mai devreme. Conform acestui al doilea model, 67% din cazuri au fost răspândite de cineva fără simptome, notează Harvard Medical School.

Cercetătorii au declarat că descoperirile lor arată importanța măsurilor de siguranță publică, cum ar fi utilizarea măștii, evitarea adunărilor, distanțarea și spălarea mâinilor, toate acestea pot reduce răspândirea COVID-19 de către persoanele care nu știu că o au.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel