Criză de medici: cinci județe din România, fără medic hematolog. Colegiul Medicilor trage un smenal de alarmă

Medici
Colegiul Medicilor din România (CMR) trage un semnal  de alarmă cu privire la faptul că cinci județe din țară nu au medic hematolog. Cel mai mare număr al medicilor cu această specializare sunt la București.

Sistemul de sănătate din România se confruntă cu o lipsă a medicilor hematologi .Astfel, există cinci județe din țară care nu au medici cu această specializare, în timp ce în București sunt aproape jumătate din numărul total al medicilor cu această specializare, din țară. Nu mai puțin de 122 de medici hematologi sunt în București, din peste 300, câți sunt de toți.

 Astfel, Bacău, Călărași, Giurgiu, Ilfov și Tulcea sunt județe care nu au niciun medic hematolog. Alte județe au un singur medic cu această specializare.

„Una dintre problemele majore ale sistemului de sănătate românesc o reprezintă numărul insuficient de medici, mai ales în anumite specialități, precum și distribuția acestora la nivel național. Trebuie să aducem specialiștii mai aproape de pacienți, mai aproape de oameni, de comunitățile în care aceștia trăiesc.

Ca președinte al Colegiului Medicilor din România, dar și ca medic hematolog, observ și mă confrunt zilnic cu lipsa unei rețele perfect funcționale de medici hematologi cu o distribuție uniformă la nivel național a acestora. Avem pacienți care, din păcate, din cauza lipsei de medici din specialitatea hematologie în diverse zone, trebuie să parcurgă distanțe mari pentru a beneficia de un consult hematologic.

Vorbim în multe situații inclusiv de cazuri grave, iar acești pacienți nu pot beneficia în județul de domiciliu de un medic hematolog. Fac un apel pentru o implicare mai mare inclusiv a autorităților locale, dar și a conducerilor unităților medicale din fiecare județ de a atrage medici pe specialitățile deficitare”, a declarat Prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

Un comunicat de presă al CMR arată că în România au funcționat anul trecut peste 63.000 de unități sanitare, dintre care 52.000 de unități în mediul urban și 11.000 în mediul rural. Astfel, în 2020 au funcționat535 de spitale, 150 de unități asimilate spitalelor care oferă numai servicii de internare de zi sau servicii ambulatorii și peste 12.000 de cabinete medicale independente de specialitate, potrivit celor mai noi date oferite de Institutul Național de Statistică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel