Cum acorzi primul ajutor unui om care cade pe gheață până vine ambulanța

Autospecială SMURD
EXCLUSIV
Doctorul Cristian Pandrea, specialist în Medicină de Urgență, spune că un om care știe oferi primul ajutor, în primele minute, unui cetățean căzut pe gheață, ori pe stradă, îi poate salva, în unele cazuri, acestuia din urmă viața.

Deși serviciile medicale de urgență pot ajunge, în medie, în 8-10 minute la o persoană căzută pe gheață, pe stradă, acest interval nu e, în unele cazuri, suficient pentru a salva viața celui căzut, susține medicul de urgență Cristian Pandrea. ”Anumite persoane se pierd în acest interval de 8-10-15 minute”, adaugă doctorul Pandrea. De aceea, state occidentale ”au conștientizat că trebuie să învețe oamenii să știe ce să facă și cum să acorde primul ajutor când văd un om căzut pe stradă, pe gheață. În anumite condiții, gesturile unui om avizat, care nu trebuie să fie doctor, dar trebuie să învețe câteva lucruri simple pot salva vieți. Și lucrul ăsta s-a întâmplat de multe ori în istorie, inclusiv la noi în țară”, adaugă medicul Pandrea. 

Potrivit acestuia există un anume mod de a acționa în această situație, explicat în mici detalii în cursurile de prim ajutor:

”Cel care acordă primul ajutor nu e interesat și nu trebuie să fie interesat de patologia care a dus la această cădere. El trebuie să facă niște gesturi simple, de prim ajutor, care să-i conserve acestui om șansa la viață: să se asigure că omul respectiv respiră, că îi bate inima - sunt cele mai importante două lucruri - , să știe să oprească o sângerare dacă acel om sângerează extern, adică dacă are o hemoragie externă să știe să imobilizeze un membru - în poziția în care-l găsește, dar trebuie să știe ce să facă pentru că imobilizarea face foarte multe lucruri: protejează axul vascular, care poate fi lezat de niște fragmente osoase ale unei fracturi, protejează nervii respectivi și, foarte important, scade durerea care este cel mai important simptom al acelui cetățean care a căzut pe stradă dacă are o fractură, de exemplu.  

Oprirea sângerării este salvatoare de viață, că nu-i totuna dacă cetățeanul ajunge la spital cu o sângerare de 100 de ml de sânge sau de 1 litru de sânge - șansele lui de a desfășura o viață normală , dacă a pierdut un litru de sânge, scad și scad cu fiecare 15 ml de sânge pe care-i pierde. Oprirea unei sângerări nu se face cu un garou, ci prin presiune directă pe locul unde sângerează cetățeanul respectiv - că e o suprafață mică se poate face doar cu mâna sau dacă e pe o suprafață mare se poate face cu material textil mare sau cu o haină pe care o presăm acolo pentru a opri sângerarea și nu luăm mâna până când nu vine serviciul de ambulanță”.

Un alt detaliu pe care cel care oferă primul ajutor trebuie să-l ofere când sună la 112 e dacă pacientul este sau nu conștient. ”Sunt câteva lucruri simple, sunt paramedicale, care conservă șansele la viață ale omului respectiv pe care, altfel, omul și le pierde”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel