Cum faci diferența între stres și anxietate: simptomele pe care nu trebuie să le confunzi niciodată

Stres și anxietate     Foto: Pixabay
Diferențele dintre stres și anxietate este explicată de căter specialiști. Iată care snt simptomele pentur fiecare dintre afecțiuni:

Stresul este o stare psihologică sau mentală de presiune emoțională care dăunează atât sănătății mintale, cât și fizice. Un nivel mic de stres este bun și chiar sănătos, deoarece ne motivează și ne conduce în muncă și pentru a ne atinge obiectivele. Dar un nivel de stres excesiv poate provoca infarct, ulcer, depresie etc. Oamenii se confruntă cu stresul atunci când cred că nu reușesc să facă față unor situații. Ei cred că nu sunt capabili să echilibreze situația. Acest lucru provoacă presiune asupra lor.

Simptomele stresului

Unele dintre simptomele stresului sunt accident vascular cerebral, obezitate, suferință gastro-intestinală, hipertensiune arterială etc. Când acest nivel de stres începe să devină mai mare, acesta poate afecta sănătatea mentală și fizică până la bază. Când o persoană devine stresată, atunci se văd anumite schimbări comune în el. Acestea sunt după cum urmează:

Durere de cap

Tulburări de somn

Dureri de spate sau gât

Ameţeală

Palmele sau picioarele transpirate

Dificultate la înghițire

Îmbolnăviri frecvente

Sentimentul că e copleșit de probleme

Lipsa de energie

Uitare

Cum să faci față stresului

Este important să consultați un medic pentru a reduce nivelul de stres și pentru a face față vieții dumneavoastră. Dar, în afară de asta, puteți practica aceste schimbări ale stilului de viață pentru a echilibra totul.

Respirație profundă: respirați adânc și mențineți  timp de patru secunde, apoi expirați încă patru secunde. Exersați atunci când sunteți calm, astfel încât să vă puteți relaxa respirând atunci când veți fi stresat.

Focus: pentru o anumită perioadă de timp, deconectați-vă de la dispozitivele digitale și ieșiți la plimbare afară și observați împrejurimile cu atenție. Acest lucru vă va crește concentrația.

Rămâneți activ: practicați zilnic exerciții ușoare pentru a vă menține în formă și activi. Acest lucru va elibera hormoni buni pentru a vă face să vă simțiți fericiți.

Ascultați muzică: la sfârșitul zilei, ascultați o muzică lentă și ușoară pentru a vă relaxa corect.

Răsfățați-vă cu un hobby: puteți acorda ceva timp pentru tot ceea ce vă face fericit. Poate fi pictura, scrisul, gătitul, muzica, orice. Vă va evacua epuizarea.

Anxietatea

Este o tulburare de anxietate generalizată care exprimă îngrijorare mai intensă la o persoană și rămâne o perioadă lungă de timp. Tulburarea de anxietate este un grup de tulburări diferite care sunt tulburarea de anxietate generalizată, fobia specifică, tulburarea de anxietate socială, tulburarea de anxietate de separare, agorafobia, tulburarea de panică și mutismul selectiv. Toate acestea sunt identificate prin simptomele lor separate. Dintre toate acestea, tulburarea de anxietate generalizată este cea mai frecventă. Anxietatea presupune mai degrabă îngrijorare pentru evenimentele viitoare, decât de evenimentele actuale.

Simptomele tulburării de anxietate generalizată

Dificultate în controlul îngrijorării

Nelinişte

Oboseală

Incapacitate de a se concentra

Iritabilitate

Tensiunea musculară

Insomnie

Durere de cap

Dureri de stomac

Ameţeală

Tratamentul tulburărilor de anxietate

Acest lucru trebuie vindecat consultând un psiholog sau psihiatru. Tratamentele sunt după cum urmează:

Psihoterapie: Terapia cognitiv-comportamentală sau TCC se face în general pentru tratamentul tulburărilor de anxietate.

Medicație: antidepresivele sunt administrate pentru a reduce simptomele tulburării.

Modificări ale stilului de viață: Trecerea la un stil de  viață sănătos este foarte importantă pentru persoanele cu tulburări de anxietate precum exercițiile fizice zilnice, somnul sănătos, alimentația sănătoasă, evitarea consumului de cofeină și alcool etc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel