Cum funcționează imunizarea. Expert român în SUA: sunt complet bulversat de aceste pierderi inutile de vieți omenești

Vaccin COVID-19  FOTO: pixabay
Cristian Apetrei, medic român în SUA, mărturisește pentru reprezentanții Ro Vaccinare că ”frecvența analfabetismului funcțional în domeniul medical este cam aceeași peste tot”.

Reprezentanții campaniei naționale de vaccinare explică, într-o postare lungă pe rețelele sociale, cum funcționează imunizarea și ce le-a transmis un expert român din SUA, profesor la Departamentul de Microbiologie și Genetică Moleculară, membru în Centrul pentru Cercetarea Vaccinului și în Programul Postuniversitar în Microbiologie și Imunologie (PMI) de la Universitatea din Pittsburgh.

”Nu demult, a fost publicat pe biorxiv un studiu despre persistența memoriei indusă de vaccinurile mARN. Aici: https://www.biorxiv.org/.../2021.08.23.457229v1.full.pdf

Nimic nou sub soare, dar studiul are importanță deoarece ne permite să ințelegem mai bine mecanismele imunității, modul în care funcționează imunizarea și ce înseamnă testele pozitive la vaccinați. În esență, rezultatele studiului sunt prezentate în abstractul grafic de mai jos, din care se pot vedea următoarele:

1. Vaccinurile mARN anti-SARS-CoV-2 induc răspunsuri celulare B (acestea sunt celulele producătoare de anticorpi – deci vaccinurile induc producerea robustă de anticorpi) dar și T. Răspunsurile T implică atât celule CD4 (efectorii memoriei imune și CTL-uri) cât și CD8 (celulele killer care omoară și elimină celule infectate cu virus în organism).

2. Răspunsurile în anticorpi sunt net superioare dacă vaccinul este administrat unor persoane care au trecut în prealabil prin boală (convalescents). Este important de avut asta în vedere pentru că respectivii cetățeni au primit de fapt un prime și doua boost-uri (cam ce se urmarește cu mult hulita doză trei).

3. Titrurile de anticorpi se reduc substanțial odată cu trecerea timpului, DAR MEMORIA RĂSPUNSULUI DE TIP B NU. BA CHIAR CREȘTE. Important, deoarece pe aceste răspunsuri se bazează răspunsul imun de tip anamnestic. La noul contact cu virusul, stimularea sistemului imun de către antigenele virale activează celulele cu memorie care se expansionează clonal instantaneu ca nessul și produc un răspuns rapid și foarte eficace. De aceea, deși au virus, vaccinații nu prea se îngrămădesc prin spitale. Pentru că ei sunt capabili să producă răspunsuri imune eficiente în maximum câteva zile, în timp ce nevaccinații susceptibii au nevoie de până la două săptămâni, timp în care pot ajunge la intubare.

4. Memoria imună este relativ eficace față de variantele virale, ceea ce explică din nou relativa protecție a vaccinaților chiar în valul Delta.5. În fine, studiul mai raportează și că procentul de celule B care pot răspunde la variante este mai mare la vaccinați decât la cei care au trecut prin boală. Asta se întâmplă din cauza optimizării codonilor în cursul producerii vaccinului, care a generat anticorpi mai eficace decât variantele originare ale virusului (știți: toata panarama cu terapie genică, inginerizare etc., doar, doar ne-or schimba ADN-ul).

Dacă vreți să înțelegeți mai bine concluziile studiului, uitați-vă în jur: valul 4 este unul al nevaccinaților.

Ca medic sunt complet bulversat de aceste pierderi inutile de vieți omenești. Din tinerețe, de pe vremea lecturilor din Camus, credeam că înfrângerea medicilor este din cauza incapacității noastre de a trata îmbolnăviri. Acum, asistăm neputincioși la o înfrângere generalizată produsă de inconștiență, lipsă de educație, și o încăpățânare letală.

P.S. Vineri dupa amiază am avut o discuție cu șeful meu. Care, după cum vă imaginați, este american get beget. A auzit de Iași prima oară de la mine și a primit mai multe informații despre UMF Iași vineri, în cursul discuției. Cu toate astea m-a întrebat siderat: "ce se întâmplă în România? De ce?" I-am povestit și m-a întrebat cât de mult se implică specialiștii, studenții, cercetătorii și așa mai departe. I-am spus că nu prea. Mi-a spus că ar trebui să mă implic eu. I-am raportat cu mândrie că i-am urmat sfatul dinainte de a-l primi.

Mi-a spus că întotdeauna mințile mari sunt în sync. I-am povestit de Șoșoacă și de Nicușor Dan și mi-a spus să-i transmit lui Nicușor că subscrie la scrisoarea mea. I-am povestit de profesorul Astărăstoae și ceilalți medici negaționiști și conspirationiști și mi-a răspuns că din păcate frecvența analfabetismului funcțional în domeniul medical este cam aceeași peste tot, dându-mi exemplul conspirationiștilor americani care-i inspiră pe ai noștri și pe cel al senatorului Rand Paul. Și m-a sfătuit să continui cu insistență. Așa încât, am vești pentru negaționști și conspiraționiști: am binecuvântarea șefului meu ca să vă spun ce vă spun! Fiți siguri că n-am să mă opresc. Love!

Dr. Cristian Apetrei, profesor român în Departamentul de Microbiologie și Genetică Moleculară, membru în Centrul pentru Cercetarea Vaccinului și în Programul Postuniversitar în Microbiologie și Imunologie (PMI) de la Universitatea din Pittsburgh, SUA”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel