Cum știi că ai deficit de vitamina D: 7 dintre cele mai frecvente simptome

Ulei de pește
Iată o listă de 7 simptome frecvente ale deficitului de vitamina D.

90% din vitamina D de care au nevoie corpul nostru provine din expunerea la lumina soarelui și doar 10% provin din dietă. Dar chiar dacă mâncați alimente care conțin vitamina D, ați putea fi expus riscului de a suferi de deficit de vitamina D. Simptomele vitaminei D scăzute variază de la persoană la persoană, dar dacă rutina și stilul de viață vă țin departe de lumina soarelui, aveți grijă la aceste simptome:

Starea de spirit scăzută. Așa-numitul hormon al fericirii (serotonina) scade cu lipsa expunerii la soare. Corpul nostru are nevoie de vitamina D pentru a se activa pentru a produce serotonina în creier. Dacă vă simțiți la pământ sau iritabil, ar putea fi un semn că aveți deficit de vitamina D.

Slăbiciune musculară. Deficitul de vitamina D este puternic legat de slăbiciunea musculară la adulții îmbătrâniți. Ei își pot simți picioarele grele și le poate fi dificil să se ridice și să urce scările, ceea ce face mai mare riscul de a cădea și, implicit, riscul de fracturi. Vitamina D ajută, de asemenea, corpul să absoarbă calciul pentru a menține sănătoase oasele, mușchii și dinții, de aceea este cu atât mai important să avem un nivel optim de vitamina D.

Îmbolnăviri frecvente. Dacă vi se pare că sunteți sensibil și răciți foarte ușor și vă îmbolnăviți frecvent, poate aveți un nivel scăzut de vitamina D. Acest lucru se datorează faptului că vitamina D este esențială pentru menținerea sistemului imunitar puternic. Se recomandă ca toată lumea să înceapă să suplimenteze vitamina D la începutul toamnei, pentru a se asigura că are suficientă vitamina D în timpul iernii.

Creșterea în greutate. Dacă pofta de mâncare a crescut foarte mult sau ați constatat că vă îngrășați, vitamina D poate juca un rol. Cercetările au arătat că nivelurile scăzute de vitamina D sunt asociate cu supraponderalitatea și obezitatea, în timp ce nivelurile mai ridicate de vitamina D sunt asociate cu reducerea grăsimii corporale. Acest lucru se poate datora faptului că vitamina D ajută la controlul unui hormon din organism numit leptină, care ajută la inhibarea foamei și la reducerea depozitării grăsimilor. Dacă organismul are un conținut scăzut de vitamina D și se luptă să producă niveluri sănătoase de leptină, acest lucru ar putea contribui la supraalimentarea și creșterea în greutate.

Rețineți: persoanele considerate supraponderale sau obeze au nevoie de mai multă vitamina D decât o persoană cu o greutate sănătoasă. Acest lucru se aplică și dacă aveți o masă musculară mare.

Oboseală. Oamenii care sunt obosiți tot timpul, în special adulții mai în vârstă, pot să nu suspecteze că o deficiență a vitaminei D este cea care îi lasă fără energie. S-a observat că o creștere a nivelului de vitamina D îmbunătățește semnele de oboseală.

Dureri de oase. Deficiența de vitamina D afectează sănătatea oaselor, ceea ce ar putea duce la o senzație dureroasă la nivelul oaselor. Acest lucru se observă adesea la genunchi și la spate.

Transpirația capului. Un semn comun al deficitului de vitamina D este scalpul transpirat (acesta este unul dintre motivele pentru care nou-născuții sunt monitorizați pentru transpirații capului). Un scalp transpirat ar putea fi un semn timpuriu al deficitului de vitamina D.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel