Cum te poate băga în spital pepenele roșu. Toxicolog: de ce trebuie spălate TOATE fructele și legumele

Efectele pe care le are pepenele roșu în organism. Foto: Pixabay
Tot mai multe persoane spun că au simptome de enterocolite de la pepenele roșu. Medicul toxicolog Radu Țincu a explicat ce trebuie să facem înainte de a ne alege fructele preferate pentru a nu ne îmbolnăvi. 

Dr Radu Țincu, șeful secției ATI de la Spitalul Floreasca, medic primar terapie intensivă - toxicologie, ne recomandă să spălăm bine pepenele roșu înainte de a-l consuma și cel mai important - să renunțăm la obiceiul de a îi face dop pentru a verifica dacă este dulce. Asta pentru a evita contaminarea pulpei cu eventualele bacterii sau pesticide care se găsesc pe coajă.

„Aceste manifestări de gastroenterită cu greață, vărsături, pot să apară pe deoparte din contaminări bacteriene. Trebuie să ne asigurăm că fructele și legumele pe care le mâncăm sunt bine spălate, pentru că pe suprafața lor, la aceste temperaturi extrem de ridicate pot fi bacterii, microorganisme care să contamineze hrana și în acest fel să determine aceste gastroenterite infecțioase” a arătat dr Radu Țincu. 

Aceste manifestări pot să apară și din cauza expunerii la anumite substanțe toxice, cum ar fi pesticidele.

„Ele pot determina anumite reacții gastrointestinale, de aceea, autoritățile trebuie să se asigure de faptul că se realizează periodic teste, prin eșantionarea unor astfel de produse, pentru a ne asigura că nu se depășesc limitele de substanțe toxice folosite în agricultură”, a spus dr Radu Țincu, la Antena3.

Medicul a explicat că spălarea fructelor și legumelor se face cu apă „sau chiar cu ținerea unei perioade de câteva minute în apa fructelor și legumelor, pentru că diminuează încărcarea cu substanțe toxice care se găsesc pe suprafața acestora”.

De ce să NU îi faci dop

Tradițional, atunci când cumperi un pepene roșu, am fost învățați să-i cerem vânzătorului să ne facă un dop, ca să vedem că pepenele este copt. Dar asta e o mare greșeală, spune toxicologul. 

„Da, este o practică ce nu este foarte sigură din punct de vedere sanitar, pentru că odată ce s-a făcut acel dop, în primul rând, pepenele nu a fost spălat, iar pe lama cuțitului pot fi bacterii care ajung în interiorul fructului. Pe de altă parte, noi mergem cu fructul din piață către casă, în temperaturi foarte ridicate, lucrul care favorizează înmulțirea acestor microorganisme. Recomandarea este să nu se desfacă pepenele, decât după ce acesta a fost bine spălat cu apă”, a arătat dr Radu Țincu.

Dacă în privința bacteriilor și pesticidelor care sunt pe coajă avem mijloace de a scăpa de ele, dacă pesticidele au ajuns în interiorul fructelor și legumelor nu prea mai ai ce face tu, cumpărătorul. 

„În mod evident, o mare parte din pesticide se găsesc în interiorul fructelor și a legumelor. Din păcate aici nu prea avem multe lucruri de făcut, decât să avem politici care să supravegheze, din punct de vedere toxicologic, modul în care aceste fructe și legume sunt obținute. Trebuie să știm faptul că pesticidele, alături de alte substanțe toxice, nu vor produce îmbolnăviri acute, adică oamenii nu vor simți neapărat anumite simptome după ce au consumat fructele sau legumele respective. Este vorba despre o toxicitate pe termen lung și trebuie să nu uităm faptul că în ziua de astăzi, suntem asaltați nu doar de pesticide, ci de o serie întreagă de alte substanțe toxice care creează ceea ce se numește cocktailul de substanțe toxice”, a conchis dr Radu Țincu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel