Dan Zaharescu, despre accesul la medicamente în pandemie: aproape cu 600.000 mai mulți morți, față de media ultimilor trei ani

Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM.  FOTO: DC Medical
EXCLUSIV
Dan Zaharescu, director executiv ARPIM, a fost prezent la dezbaterea cu tema „Valul 4 al pandemiei COVID-19: impact, amenințări, soluții”, organizată de DC Media Group, unde a vorbit despre cum este afectat accesul la medicamente, dar și la alte vaccinuri, din cauza pandemiei.

Dan Zaharescu, director executiv ARPIM (Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente), a vorbit, în cadrul dezbaterii online cu tema „Valul 4 al pandemiei COVID-19: impact, amenințări, soluții”, organizată de DC Media Group, despre accesul la medicamente afectat de pandemie, dar și despre importanța vaccinării. 

„Vaccinarea reprezintă cea mai eficientă soluție din punct de vedere al costurilor și din punct de vedere al eficienței, pentru situația cu care ne confruntăm acum. În contextul dat, este evidentă nevoia alinierii între toți actorii în procesul de vaccinare, pentru reducerea ezitării față de vaccinare, dar și pentru consolidarea sistemelor medicale în fața pandemiei. Altfel, vom fi într-o stare de avarie care se va materializa prin imunizarea de turmă și, astfel, ieșirea din criză se va face într-un timp mult mai lung, prin trecerea majorității populației prin boală. Or, tocmai asta voiam să subliniez, cât de important este, în momentul acesta, ca procesul de vaccinare să continue, sau să fie accelerat, pentru a putea să ajungem la un nivel rezonabil de acoperire vaccinală și pentru a preveni niște costuri uriașe pentru societate”, a spus el.

Campaniile de vaccinare pentru diferite boli, afectate de pandemie

El crede, de asemenea, că această campanie de vaccinare trebuie să țintească procentul de populație care este indecisă.

„Să ne aducem aminte, studiile sociologice pe care le derulam cu un an în urmă, anunțau clar intenție de vaccinare pentru aproximativ 30% din populație, indicau o ezitantă tot în jur de 30% și erau undeva spre 20 și ceva la sută cei care respingeau din start idea de vaccinare.

Ori, ar fi fost suficient, în acest an de zile care s-a scurs de când am făcut aceste studii, ca această ezitantă să fi crescut încrederea populației”, a mai spus el.

„Sunt întru totul de acord că trebuie interacționat mai bine cu antivacciniști pentru a putea înțelege care sunt problemele lor și cum ar putea să fie adresată această temă, dar este mult mai important să avem ca țintă populația care este ezitantă și să vedem care sunt motivele acestei ezitări și care sunt soluțiile pe care le putem lua în considerare”, a mai menționat el.

Pe de altă parte, reprezentantul producătorilor de medicamente este de părere că atenția factorilor de decizie ar trebui să se îndrepte și spre campanii de vaccinare pentru alte boli prevenibile, pentru a evita răspândirea altor boli, pe fondul pandemiei.

„Impactul dat de pandemia COVID a arătat nevoia iminentă ca autoritățile publice responsabile de gestionarea procesului de vaccinare să se concentreze și asupra campaniilor de vaccinare desfășurate în cazul altor boli prevenibile prin vaccinare, pentru a evita apariția în paralel a unor crize de sănătate publică, generate de scăderea ratei de vaccinare în populația de copii în special, având în vedere afectarea, într-o oarecare măsură, a programelor naționale de imunizare. Iar aici, din nou, ușa se deschide larg pentru conceptul de vaccinare de-a lungul vieții, care este un concept cu care România nu a fost familiarizată”, a mai spus el.

Costul pentru tratarea unui pacient COVID, vs. costul unui vaccin

„Ar fi extrem de interesant să vedem cât ne costă îngrijirea unui pacient bolnav de COVID, fiindcă nu putem spune de tratament pentru că în mod oficial încă nu avem un tratament împotriva COVID, avem medicamente care sunt folosite, dar medicamente clar cu indicație terapeutică împotriva COVID-19 nu există până în acest moment. În altă ordine de idei, să comparăm care sunt costurile pentru îngrijirea pacienților bolnavi de COVID cu costurile care ar fi fost generate de vaccinarea populației la un nivel care să ne asigure o protecție la nivelul întregii societăți", a mai spus el.

Accesul la medicamente, afectat de pandemie

"Fără îndoială, accesul pacienților la medicamente și la tratamente în această perioadă a fost serios afectat, iar lucrul acesta îl vedem din datele statistice. Dacă ne uităm plan european, doar în perioada martie-decembrie 2020, deci practic în cele nouă luni ale anului trecut de pandemie, numărul de decese în interiorul Uniunii Europene a fost cu aproape 600.000 mare mare decât media ultimilor 3 ani. 

Dacă e să privim în România, doar în lunile noiembrie și decembrie ale anului trecut, numărul deceselor înregistrate a fost cu peste 50% mai mare decât media anilor precedenți. Deci este evident că această pandemie a afectat nu doar pacienții care au fost infectați cu COVID, ci și pacienții cronici care au avut probleme în a avea acces la tratamente sau la îngrijirea medicală conform diagnosticelor pe care le-au avut." a mai spus Dan Zaharescu. 

Găsiți detalii în materialul video atașat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel