De ce fumătorii trebuie să fie ATENȚI la ce mănâncă iarna

Vitamina C
EXCLUSIV
Antioxidanții - vitamine, minerale, nutrienți - , găsiți în legume și fructe, au o mulțime de beneficii, inclusiv întărirea imunității.

Consultantul nutriționist Elena Pogurschi a subliniat, la Interviurile Spectacola, importanța antioxidanților în alimentația de zi cu zi.

”Antioxidanții sunt substanțe de cele mai multe ori naturale, care luptă împotriva oxidărilor, fie pot încetini oxidarea unor celule, iar în cel mai dorit caz, opresc acest proces de oxidare. Capacitatea organismului de a produce antioxidanți este foarte scăzută, foarte mica, motiv pentru care un aport de antioxidanți prin dieta noastră este binevenit și obligatoriu, mai ales în sezonul gripelor și al răcelilor și, în mod particular, anul acesta, al pandemiei COVID”, afirmă specialistul.

Pe înțeles, antioxidanți înseamnă vitamine, minerale, dar și unii nutrienți așa cum sunt enzimele și polifenolii.

Betacarotenul și fumătorii

Un rol antioxidant redutabil îl are betacarotenul, dintre vitamine. El e cel ce dă culoare fructelor și legumelor, iar odată.

”O alimentație corectă, sănătoasă care contine 4-5 porții de fructe și legume ar trebui să acopere necesarul de vitamina A. În caz de deficit, suplimentarea trebuie făcută la recomandarea medicului, pentru că există, într-adevăr, o mare gamă de suplimente alimentare care conțin betacaroten, însă o supradozare poate fi dăunătoare. Fumătorii ar trebui să acorde o atenție sporită acestui subiect. Sunt multe studii care au dovedit că supradozarea de betacaroten în combinație cu fumatul are efecte nocive asupra organismului”, a subliniat consultantul nutriționist Elena Poguschi.

Exemple de alimente bogate în betacaroten

Cantități apreciabile de betacaroten sunt conținute în:

* fructe precum - portocale, roșii, caise, mango, mandarine, grapefruit

* legume ca: brocoli, ardei gras, morcov, gogoșar;

* plante aromatice - coriandru, salvie, busuioc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel