De ce să pui unt în apa în care fierbi pastele. Truc secret folosit de marii bucătari

De la spaghete la penne, când vine vorba de paste, toată lumea iubește aceste feluri de mâncare italiene. Pastele, fie cu sos roșu sau alb, te pot înveseli într-o zi anostă sau îți pot face zilele fericite și mai bune!

Când fierbi paste făinoase, pune în apă o bucăţică de unt. Astfel nu se va mai forma spumă. De asemenea, ca textura pastelor să rămână ”netedă și plăcută, chiar și după gătire”, ar fi bine să adaugi o linguriță de zeamă de lămâie, recomandă Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară la USAMV Cluj:

”Este indicat să adăugăm o lingură de zeamă de lămâie atunci când fierbem pastele? Fierberea pastelor într-o apă acidifiată prin adăugarea unei linguri de zeamă de lămâie sau de oțet, păstrează textura pastelor netedă și plăcută, chiar și după gătire. Într-o apă cu pH de 6 proteinele sunt neutre din punct de vedere electric, aspect care facilitează recombinarea aminoacizilor rezultând o rețea proteică eficientă care încorporează moleculele de amidon, iar în acest fel pastele nu vor fi lipicioase”.

Pastele, sursă bună de carbohidrați: ce beneficii aduc pentru sănătate

 

Un nou studiu sugerează că un consum moderat de paste nu este neapărat legat de bolile cronice și ar putea avea chiar și unele beneficii

Studiul, care a fost publicat în BMJ Nutrition, Prevention și Health, a încercat să determine dacă există o legătură între consumul de paste și riscul pe termen lung de diabet de tip 2, boli cardiovasculare aterosclerotice (ASCVD) și accident vascular cerebral.

Dintre cele 84.555 de femei aflate în postmenopauză care au participat la studiu, femeile care au consumat cele mai multe paste au avut un risc redus de ASCVD și accident vascular cerebral, comparativ cu femeile care au consumat mai puține paste.

Cel mai mare aport de paste consumate a fost puțin peste trei porții de paste pe săptămână. Cel mai mic a fost puțin sub o jumătate de porție de paste pe săptămână.

Pastele pot fi un substitut sănătos

 

Cercetătorii nu au descoperit o creștere semnificativă a riscului de diabet la femeile care au inclus paste în dieta lor, suplimnetar. În schimb, au observat că, atunci când femeile au înlocuit o altă masă cu amidon - cum ar fi cartofi prăjiți sau pâine albă - cu paste, le-ar putea scădea riscul de diabet.

Când participanții au înlocuit cartofii prăjiți cu o masă de paste, le-a scăzut riscul de accident vascular cerebral, ASCVD și diabet. Atunci când au înlocuit pâinea albă cu paste, aceasta le-a redus riscul de ASCVD și accident vascular cerebral, dar nu a influențat prea mult riscul de diabet.

Studiul de cohortă prospectiv a inclus 84.555 de femei aflate în postmenopauză, cu vârste cuprinse între 50 și 79 de ani. Nicio parrticipantă la studiu nu avea diabet, ASCVD sau cancer la începutul studiului.

Cercetătorii au folosit un chestionar privind frecvența alimentelor pentru a colecta informații despre aportul alimentar al participanților. Pe tot parcursul studiului, participanții au fost evaluați continuu pentru a vedea dacă au dezvoltat diabet zaharat și / sau ASCVD.

Una dintre principalele limitări ale studiului este că a inclus doar femeile aflate în postmenopauză, ceea ce limitează cât de aplicabile sunt rezultatele.

Utilizarea unui chestionar privind frecvența alimentelor nu este întotdeauna o modalitate fiabilă de a colecta date. În acest studiu, ar fi putut limita capacitatea cercetătorilor de a obține detalii care ar fi putut afecta rezultatele - spre exemplu, proporția de paste în raport cu întreaga masă a participantului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel