De ce unii oameni au dureri de stomac după ce mănâncă anumite alimente și alții nu

Un anume mecanism ar sta la baza răspunsului de ce pe unii oameni îi doare stomacul după ce mănâncă anumite alimente, susține un studiu.

Cercetătorii belgieni au descoperit un mecanism biologic care oferă răspuns la întrebarea: de ce unii oameni suferă de dureri abdominale atunci când consumă anumite alimente. Până la 20% din populația lumii suferă de sindromul intestinului iritabil care se manifestă prin dureri de stomac sau disconfort sever după masă.

„Foarte des acești pacienți nu sunt luați în serios de către medici, iar lipsa unui răspuns alergic este folosit ca argument că toate acestea sunt în minte și că nu au o problemă cu fiziologia intestinului”, spune profesorul Guy Boeckxstaens, gastroenterolog la KU Leuven, universitate din Blegia, autor principal al noii cercetări.

Studiul, făcut pe șoareci și oameni, deschide calea pentru un tratament mai eficient al sindromului intestinului iritabil și al altor intoleranțe alimentare. Mecanismul identificat leagă anumite alimente de activarea celulelor care eliberează histamină (numite mastocite) și de durere, respectiv de disconfortul ulterior. Cercetătorii știu că un sistemul imunitar sănătos nu reacționează la alimente, iar persoane care suferă de sindromul intestinului iritabil susțin că simptomele lor au început după o infecție gastro-intestinală. De aceea, oamenii de știință bănuiesc că o infecție în timp ce un anumit aliment este prezent în intestin ar sensibiliza sistemul imunitar la acel aliment.

”La un capăt al spectrului, răspunsul imun la un antigen alimentar este foarte local. La celălalt capăt al spectrului este alergia alimentară, care cuprinde o stare generalizată de activare severă a mastocitelor, cu impact asupra respirației tensiunea arterială și așa mai departe. (…) Dar cunoașterea mecanismului care duce la activarea mastocitelor este crucială și va duce la noi terapii pentru acești pacienți”, afirmă profesorul Boeckxstaens, speculând că acest lucru indică un spectru de boli imune legate de alimente, potrivit unui comunicat al universității belgiene.

Studiul științific, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai bune uleiuri esențiale care reduc inflamația
10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel