Deficiența de calciu: simptomele care-ți arată că ai hipocalcemie și ce alimente de ajută să scapi de ea
Autor: Dana Lascu pe 13 oct, 08:52 | Recomandări

Deficiența de calciu, cunoscută sub numele de hipocalcemie, apare atunci când o persoană sângele are niveluri scăzute de calciu. Iată ce simptome dă și ce alimente conțin cel mai mult calciu

O deficiență de calciu pe termen lung poate duce la modificări dentare, cataractă, modificări ale creierului și osteoporoză, ceea ce face ca oasele să devină fragile. 

Calciul este important în organism, fiind vital pentru creșterea și menținerea oaselor puternice. De asemenea este important în foarte multe funcții, precum cele ale inimii, mușchilor, nervilor, vaselor de sânge și hormonilor. Există, de asemenea, unele dovezi care arată că menținerea unui nivel normal de calciu în organism vă poate reduce riscul de cancer, diabet și tensiune arterială ridicată. Deoarece organismul nu produce calciu, trebuie să-l obțineți din dietă.

Simptomele deficienței de calciu

Principalele simptome alele hipocalcemiei sunt: 

- confuzie sau pierdere de memorie.- spasme musculare.- amorțeală și furnicături în mâini, picioare și față.- depresie.- halucinații.- crampe musculare.- unghii slabe și fragile.- fracturarea ușoară a oaselor.- palpitații cardiace.- posibil chiar convulsii.

Apoi, trebuie reținut și faptul că organismul uman, dacă are un deficit de calciu, poate folosi calciul depozitat în oasele și dinți ca pe o „bancă de calciu”. Dar nu veți avea niciun simptom al deficitului de calciu până când oasele nu vor slăbi, iar asta poate dura ani. Sau până vă apar carii în ciuda faptului că mențineți o igienă orală corectă. Primul semn poate fi o radiografie anormală a densității osoase sau un os care se rupe ușor.

Riscul de a face deficiență de calciu

Este posibil să aveți un risc mai mare de deficiență de calciu dacă:

- Sunteți vegetarian.- Nu puteți digera alimentele lactate din cauza intoleranței la lactoză.- Aveți osteoporoză.- Nu puteți absorbi calciul deoarece aveți o boală inflamatorie a intestinului sau o boală celiacă.- Luați medicamente cu steroizi pe termen lung- Aveți deficiență de vitamina D, fără de care calciul nu este bine absorbit în organism. 

Ce alimente conțin calciu

Nu vă repeziți în suplimente! În primul rând, medicul vă poate spune dacă aveți sau nu deficiență de calciu, și asta după ce vă faceți niște analize. Apoi, sunt alimente bogate în calciu pe care le puteți include în dietă. Iată care sunt acestea: 

- Lactate precum lapte, brânză, unt și iaurt- Legume de culoare verde închis - kale, spanac, broccoli și varză chinezească, spre exemplu. - Fructele precum smochinele și portocala.- Peștele pe care îl mănânci cu oasele, precum sardinele și conservele de somon- Gălbenușuri de ou- Cereale integrale. 

Recomandări Vezi toate articolele