Deficiența de fier (anemia feriprivă), cea mai frecventă complicație extradigestivă la pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale

Deficiența de fier
Pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale (BII) sunt expuși riscului apariţiei anemiei feriprive, aproximativ 36%–76% dintre persoanele cu aceste boli dezvoltând deficiență de fier. 

Aproximativ 50% dintre pacienții cu boli gastro-intestinale prezintă deficiență de fier sau anemie. De asemenea, bolile gastro-intestinale reprezintă cea mai comună cauză de anemie feriprivă la bărbați adulți și la femei în post-menopauză. În rândul pacienților cu BII, anemia nu reprezintă doar o modificare patologică a unui parametru din sânge, ci este cea mai frecventă complicație extradigestivă cu un impact important asupra calității vieții. 

Anemia apare cel mai adesea în contextul unei deficiențe de fier (anemie feriprivă) secundare unei absorbții deficitare la nivelul unui intestin inflamat și a pierderilor cronice de sânge prin scaun. Anemia feriprivă se manifestă prin stare de slăbiciune, oboseală, amețeală, durerii de cap, lipsa de aer, tegumente palide, dificultăți la înghițire.

„Fierul în organism este găsit în multe celule, nu doar în celule roșii, însă rolul cel mai important este la nivelul acestora, acolo unde se află și două treimi din fierul din organism. Absobția fierului se realizează la nivelul intestinului subțire, de aceea atunci când este afectată această parte a intestinului, cum se întâmplă în cazul BII, absorbția este afectată și pacienții pot suferi de carență de fier. Scăderea hemoglobinei în sânge este un semn că pacienții ar putea suferi de carență de fier și de anemie”, a declarat Dr. Horia Bumbea, medic primar hematologie clinică, coordonator transplant medular, Spitalul Universitar București, la o sesiune dedicată de educație medicală cu privire la riscurile și managementul carenței de fier în cadrul acestor afecțiuni organizată de Asociaţia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR). 

„În bolile digestive ne confruntăm cu multe mecanisme: pe de o parte este pierderea de fier, apoi vorbim de inflamație, motive de malabsorbție. Anemia în BII este extrem de frecventă. Pentru o calitate a vieții cât mai aproape de normal, feriprivitatea trebuie diagnosticată la timp și tratată corespunzător”, a declarat Dr. Lucian Negreanu, medic primar medicină internă și gastroenterologie, de la Spitalul Universitar București.

Pentru tratarea carenței de fier și anemiei feriprive, există mai multe variante de tratamente cu fier, printre care fierul oral, fierul intravenos, picături pentru copii, inițierea tratamentului fiind făcută doar de medic în baza simptomelor, caracteristicilor pacientului și a toleranței la diverse forme de fier. 

Carența de fier este foarte frecventă, prezentă la o treime din populația lumii și se întâlnește cel mai frecvent la femeile aflate în premenopauză și gravide precum și la copiii cu vârsta de sub cinci ani. Deficitul de fier este, de asemenea, frecvent asociat bolilor inflamatorii cronice. Se estimează că afectează  37-61% dintre pacienții cu insuficiență cardiacă cronică (ICC), 24-85% dintre pacienții cu boală cronică de rinichi (BCR) și 13-90% dintre pacienții cu boală inflamatorie intestinală (BII).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel