Demența: primele semne care ar trebui să-ți dea de gândit

Demența     Foto: pixabay
Demența, sub diferite forme, dar în special boala Alzheimer, s-a răspândit în ultimii ani, iar specialiștii preconizează că numărul persoanelor afectate va fi și mai mare. Iată primele semne care apar devreme.

Poate fi înspăimântător să nu ai încredere în propria ta minte și asta este trădarea pe care o simt cei care suferă de demență, în fiecare zi. „Din cei cu vârsta de cel puțin 65 de ani, se preconizează că vor fi aproape 14 milioane până în 2060”, spune CDC. "Deoarece demența este un termen general, simptomele sale pot varia foarte mult de la o persoană la alta. Persoanele cu demență pot experimenta următoarele simptome:

1 Probleme de memorie

"Demența nu este o boală specifică, ci este mai degrabă un termen general pentru abilitatea afectată de a-și aminti, gândi sau lua decizii care interferează cu desfășurarea activităților de zi cu zi", spune CDC. "Boala Alzheimer este cel mai frecvent tip de demență. Deși demența afectează mai ales adulții în vârstă, nu face parte din îmbătrânirea normală". Pierderea memoriei - „uitarea unor evenimente, repetarea acelorași relatări sau nevoia de ajutor pentru a vă amintiți unele lucruri” - este un semnificativ cheie.

2 Probleme de atenție

S-ar putea ca mintea dvs. să rătăcească sau să faceți multe greșeli, cum ar fi „înlocuirea lucrurilor și pierderea abilității de a urmări pașii: așezarea cheilor mașinii în mașină de spălat sau uscător sau a nu mai putea urmări pașii pentru a găsi ceva”, spune CDC.

3 Probleme de comunicare

Este posibil să aveți „noi probleme cu cuvintele în vorbire sau scriere: aveți probleme cu urmărirea sau participarea la o conversație sau cu dificultăți în găsirea unui cuvânt pe care îl căutați (spunând„ acel lucru de pe încheietura mâinii care spune timpul” în loc de „ceas ”).”

4 Probleme cu raționamentul, judecata și rezolvarea problemelor

Dacă vă confruntați cu „provocări în planificarea sau rezolvarea problemelor: întâmpinați probleme la plata facturilor sau a rețetelor de gătit pe care le-ați folosit de ani de zile”, atunci acesta este un motiv de îngrijorare.

5 Probleme cu percepția vizuală dincolo de modificările tipice legate de vârstă în viziune

 „Aveți mai multe dificultăți în a echilibra sau a judeca distanța, vă împiedicați de lucrurile din casă sau vărsați sau aruncați lucrurile mai des?” Atunci acesta este un semn de demență.

6 Alte semne care pot indica demența

 Rătăcirea într-un cartier familiar

Folosirea cuvintelor neobișnuite pentru a face referire la obiecte familiare

Uitarea numelui unui membru apropiat al familiei sau al unui prieten

Uitarea unor vechi amintiri

Imposibilitatea de a finaliza sarcinile în mod independent

Ce trebuie să faceți dacă vă temeți că aveți demență

Contactați un medic dacă aveți nevoie de ajutor. „Un furnizor de asistență medicală poate efectua teste asupra atenției, memoriei, rezolvării problemelor și a altor abilități cognitive pentru a vedea dacă există motive de îngrijorare”, spune CDC. „Un examen fizic, analize de sânge și scanări ale creierului, cum ar fi CT sau RMN, pot ajuta la determinarea unei cauze de bază”. Așadar, consultați-vă medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel