Dermatita de contact, tratamente: 5 lucruri de făcut ca să o eviți și 5 remedii naturale

Piele
Dermatita de contact este o formă de eczemă care se declanșează în urma contactului direct dintre pielea ta și o substanță. Iată cum o eviți și ce remedii naturale sunt cele mai bune pentru ameliorarea ei.

Așa cum spueam, dermatita de contact este o formă de eczemă care se declanșează în urma contactului direct dintre pielea ta și o substanță, fie că aceasta este un „iritant” sau un „alergen”. Rezultatul acestei interacțiunie constă în apariția unor pete de roșeață, uscăciune și piele crăpată. De obicei este o mâncărime intensă. Cea mai bună metodă de vindecare a dermatitei de contact este prevenirea (sau limitarea) interacțiunii cu substanța care o provoacă. Aceasta înseamnă înțelegerea surselor și verificarea temeinică a etichetelor ingredientelor. Rețineți, poate apărea în locuri la care nu vă așteptați.

Dar, dacă intrați în mod involuntar în contact cu un alergen sau un iritant, ajutorul este disponibil. Emolienții și cremele pentru eczeme pot oferi ușurare și pot reduce la minimum durata unei erupții. 

Eczema și dermatita de contact sunt cauza a 84-90% din bolile profesionale ale pielii. Atunci când există o legătură clară între o alergie și obiceiurile dvs. de muncă, afecțiunea poate fi numită „dermatită profesională”. Este deosebit de frecventă în rândul coafezelor, cosmeticienelor, lucrătorilor din domeniul sănătății, al lucrătorilor din domeniul chimic, al lucrătorilor din construcții și al celor care muncesc în curățătorii.

5 lucruri care previn apariția ei pe mâini

Mâinile sunt cea mai frecventă zonă pentru dezvoltarea dermatitei de contact. Apa și săpunul lichid au un efect de uscare și, cu expunerea frecventă, pot provoca dermatită de contact pe mâini. Schimbarea obiceiurilor de spălare a mâinilor pentru a utiliza produsele potrivite ar putea reduce iritarea. Iată cum: 

- Aplicați săpun pe mâinile umede (mai degrabă decât uscate)

- Clătiți și uscați bine mâinile după spălare

- Luați în considerare utilizarea unui săpun emolient care nu elimină uleiurile naturale și poate fi mai blând pentru piele

- Folosiți emolient pentru a vă îmbunătăți starea mâinilor dacă se dezvoltă dermatită

- Nu purtați inele. Iritanții se pot colecta sub inele provocând dermatită între degete.

Sunt însă și remedii naturale care ajută. Iată care: 

5 ingrediente remedii pentru calmarea pielii

Există o mulțime de ingrediente calmante disponibile pe scară largă în produse. Prea multe pentru a acoperi în această postareDar dacă ar fi să facem un top 5 cele mai bune, acestea sunt:

#1 Mușelețul

Mușețelul este un ingredient bine cunoscut pentru calitățile sale liniștitoare. Uleiul extras din florile sale conține compuși precum azulenă, alantoină și bisabolol. Toate acestea îi dau proprietăți antiinflamatoare puternice atunci când sunt aplicat local. Acest lucru ajută la calmarea pielii iritate și la reducerea zonelor înroșite.

#2 Turmeric

Un compus conținut în turmeric (curcumă), numit curcumină, face ca acest condiment să fie un ingredient excelent pentru calmarea pielii. Cu proprietăți antiinflamatorii și antioxidante naturale, curcumina ajută la calmarea iritației. Poate chiar să joace un rol în reducerea zonelor înroșite și refacerea pielii sănătoase.

#3 Ovăz

Făina de ovăz coloidală este un ingredient comun în multe creme calmante pentru piele. Poate ajuta la repararea leziunilor cutanate cauzate de uscăciune, prin creșterea umidității și „plombarea” pielii. Atenție, însă, acesta nu este același ovăz pe care îl folosiți pentru a face terci, ci o pulbere de ovăz măcinată fin, care, pe lângă faptul că se află în creme, se poate dizolva și într-o baie caldă, care poate oferi ușurare tuturor tipurilor de afecțiuni ale pielii.

#4 Lemn dulce (licorice)

Lemnul dulce este o plantă printre ale cărei beneficii se numără și cel de calmant pentru piele. Una dintre componentele sale, numită glabridină, este un antioxidant puternic, iar aplicat local, lemn dulce poate oferi ameliorare în caz de mâncărime și roșeață, cele cauzate de dermatita de contact.

#5 Acizi grași

Acizii grași sunt ingrediente importante în orice dietă naturală de îngrijire a pielii. Grăsimile, cum ar fi uleiul de semințe de chia, uleiul de șofrănel și uleiul de primulă, pot ajuta la întărirea barierei naturale a pielii. Acest lucru le face grozave pentru hidratarea și repararea pielii uscate, predispuse la dermatită. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel