Descoperire promițătoare: doi compuși care inhibă replicarea noului coronavirus
Autor: Angela Sabău pe 04 Martie, 22:24 | Coronavirus

O echipă de cercetători de la Universitatea din Bonn a descoperit două familii de substanțe active care pot bloca replicarea coronavirusului SARS-CoV-2.

Potrivit cercetătorilor, acești candidați la medicamente sunt capabili să oprească enzima cheie a virusului, așa-numita protează principală.

Studiul, publicat în revista Angewandte Chemie, a afirmat că noul coronavirus se bazează pe proteaza principală ca enzimă cheie. „Proteaza principală este un punct de plecare extrem de promițător pentru cercetarea medicamentelor pentru coronavirus”, spune prof. Dr. Christa E. Müller de la Institutul Farmaceutic de la Universitatea din Bonn.

Ea a adăugat: „Dacă această enzimă este blocată, replicarea virală în celulele corpului este oprită. Un inhibitor adecvat trebuie să se lege suficient de strâns de proteaza principală pentru a-i putea bloca situsul activ”, spune prof. Dr. Michael Gütschow, care conduce un grup de cercetare independent cu privire la astfel de inhibitori la Institutul farmaceutic de la Universitatea din Bonn, notează BusinessLine.

Screeningul de mare capacitate al cercetătorilor a arătat două clase de medicamente care păreau a fi deosebit de promițătoare. Compușii personalizați din ambele clase au fost apoi sintetizați.

Aceste medicamente se lipesc de proteaza principală, precum guma de mestecat și blochează centrul catalitic crucial, care împiedică proteza principală să pregătească replicarea virusului. „Unii dintre compuși au chiar un alt efect. De asemenea, inhibă o enzimă umană care ajută virusul să pătrundă în celulele corpului ”, a raportat Müller „Cei mai buni compuși reprezintă structuri promițătoare pentru dezvoltarea medicamentelor”, potrivit lui Müller.

 

 

Coronavirus Vezi toate articolele